Member login

Username
Password

» Lost your Password?



RECEPT: Gezonde Kruidkoek

Af en toe heb je van die perioden dat je verzot bent op kruidkoek. Maar diegene uit de supermarkt zijn niet zo gezond, ze zitten boordevol geraffineerde suiker. Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en dit recept voor kruidkoek met honing bedacht. 

Ingrediënten:

  • 200 gr havermout (fijngemalen);
  • 200 gr speltmeel;
  • 325 ml melk (ik gebruikte lactosevrije melk, maar havermelk of amandelmelk kan ook);
  • 2 eieren;
  • 3 el honing;
  • 3 el ahornsiroop of agavesiroop;
  • 3 el koekkruiden;
  • 1 el kaneel;
  • 2 tl bakpoeder;
  • Snuf zout.

Als je van zoet houdt kun je er ook nog een paar eetlepels kokosbloesemsuiker of meer honing doorheen doen. Ik heb ervoor gekozen om er zo min mogelijk zoetmiddel in te verwerken. Ik heb deze keer een vrij simpele versie gemaakt maar je kan er ook rozijnen of noten doorheen verwerken.

 

Hoe te maken:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Maal de havermout fijn in de keukenmachine tot meel. Pak een kom en doe daar alle overige ingrediënten in. Meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens het havermeel toe en meng het wederom goed door elkaar.
  • Vet een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier (komt de cake gemakkelijker uit het blik). Schep het mengsel in het cakeblik en strooi er nog een beetje koekkruiden overheen. Zet de kruidkoek in de oven en bak deze voor ongeveer 1 uur.
  • Kijk na 50minuten even hoe het gaat, controleer met een satéprikker of het mengsel al ‘droog’ is. Komt er nog deeg mee dan moet je de cake nog even wat langer laten staan. Laat vervolgens afkoelen (als je zo lang kan wachten want je huis ruikt heerlijk!) en snij in plakken. Lekker met een lik roomboter of met een beetje honing.
  • Verwacht je de cake niet in een paar dagen op te kunnen eten vries dan een paar plakjes in aluminiumfolie in, zo heb je altijd een gezond tussendoortje in huis.
Eet smakelijk!

"Mijn grootste hobby is koken en bakken. Naast mijn werk ben ik veel in de keuken te vinden. Van bijna al mijn creaties maak ik foto’s om te kunnen plaatsen op mijn Instagram-account: Carola_s_kitchen. Hiermee wil ik anderen inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook af en toe met een guilty pleasure."

Comments: 4

  • reply

    Melissa Mijnheer

    28 mei 2019

    Hey!
    Ik heb het recept uitgeprobeerd, maar helaas blijft de kruidkoek (ook na 60 minuten bakken) erg nat. Waar zou dit mee te maken kunnen hebben?
    Ik heb wel precies gedaan zoals beschreven staat in je recept, dus heb zelf geen idee!

  • Carola
    reply

    Carola

    28 mei 2019

    Het kan liggen aan je oven, probeer hem eens wat hoger te zetten. Elke oven verschilt namelijk qua temperatuur. Je kan ook de hoeveelheid melk verlagen, 25 á 50 ml minder bijvoorbeeld.

  • reply

    Jose Westerhof

    19 augustus 2019

    Bij mij daarin tegen is hij erg droog en hard. Ik heb een heteluchtoven die had ik misschien iets lager moeten zetten?

    • Melinda van Rossen
      reply
      20 augustus 2019

      Hi Jose, Dankjewel voor je bericht en wat vervelend om te horen. Het klopt inderdaad dat je het gerecht vaak in een hete luchtoven wat lager moet zetten. Dan gaat het extra hard. Of de duur wat korter aanhouden. Hopelijk is het de volgende keer meer geslaagd. Liefs, Melinda

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .