Member login

Username
Password

» Lost your Password?



Oliebollen

RECEPT: Knapperige oliebollen met frisse appel en citroen

De laatste dagen van 2017 gaan in! En hoe lekker is het om deze dagen door te brengen met een verse berg oliebollen in huis. Door de zure appel en citroen in dit recept zijn deze oliebollen fris en goed van smaak. Geen dikke vette klomp beslag, maar een lekker knapperige bol met krenten en rozijnen en frisse smaak. Ik krijg er spontaan weer honger van!

Vorig jaar hebben wij voor het eerst deze oliebollen gemaakt. Ik zag er een beetje tegenop.. vooral leek het mij veel ‘gedoe’ en weinig resultaat. Nou ik ben om! Ik geloof dat er een nieuwe traditie is geboren. Hoe leuk om oliebollen te bakken buiten terwijl er een vuurtje brand en je overal al vuurwerk hoort. Meer oud en nieuw gevoel kun je niet krijgen!

Van de mister mag ik niet te veel los gaan maar ik voorzie een pre-nieuwjaar feestje met oliebollen, drankjes en vuur. Ik hou ervan om lekkere dingen met anderen te delen. Dit recept is natuurlijk goed te maken in grote aantallen. Erg leuk en over een aantal jaar kan de peuter het zware werk doen 😉

Benodigdheden voor ongeveer 15-18 oliebollen:

  • 400 gram bloem
  • 4 dl lauwe melk
  • 2 eieren
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 Granny Smith appels
  • 1 citroen
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze:

  1. Spoel de rozijnen en krenten af met lauwwarm water en laat deze uitlekken.
  2. Was de citroen goed met zeep of spoel deze af met kokend water. Droog de citroen en rasp de schil met een kleine rasp. Pers de citroen uit en doe de sap in een bakje.
  3. Schil de appels en rasp de appels met een grove rasp. Knijp de vocht uit de rasp en doe de citroensap over de appelrasp. Dit voorkomt dat het verkleurd.
  4. Pak een grote kom voor het beslag, het gaat nog rijzen dus zorg dat er voldoende ruimte is.
  5. Roer de gist door de bloem en doe beide in de kom.
  6. In een aparte kom kluts je de eieren door de melk. Verwarm de melk eerst in een pannetje om hem lauw te maken.
  7. Meng de zout door de bloem en giet geleidelijk het ei-melk mengsel door de bloem terwijl je deze mixt.
  8.  Meng het mengsel goed door tot er geen klontjes meer in zitten en een egaal beslag is.
  9. Voeg de krenten, rozijnen, kaneel, geraspte appel en citroenrasp toe aan het beslag en roer dit erdoor heen.
  10. Dek de kom af met een natte theedoek en laat drie kwartier tot een uur rijzen op een warme plek in huis.

AAN DE SLAG:

  1. Verwarm de zonnebloem olie in een wok, pan of frituurpan tot 175 graden. Wij gebruikte een vlees thermometer om het aantal graden in de gaten te houden.
  2. Als je beslag goed is gerezen kun je beginnen, roer het beslag niet meer door!
  3. Lepel met een ijslepel een flinke bal beslag in de hete olie. Ik maakte ze met een grote lepel, doe dan elke keer even de lepel in de olie voordat je gaat scheppen. Zo blijft het beslag niet te veel plakken. Ik maakte ongeveer 5-6 oliebollen per keer.
  4. Schep de oliebollen uit de olie met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken. Let goed op dat er geen vuur bij je olie komt! Wij hebben dit deel dan ook gedaan zonder de peuter in de buurt!
  5. Laat de oliebollen afkoelen en bestrooi met poedersuiker!

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe en een mooi, gezond en liefdevol 2018!

Chaotische 30er en moeder van een peuter. Mijn passie is het delen van liefde voor eten, ik hoop dat mijn recepten zo inspireren dat andere mensen gaan koken. Smaken, textuur, kookprocessen, het in de keuken staan en van niks een kleine hemel op aarde maken. Mijn hersens staan nooit stil. Mijn recepten zijn precies zoals ik ben. Soms gezond en snel, soms intens en vol suikers. Meer lezen? http://www.ikhartjeeten.nl/

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .