Member login

Username
Password

» Lost your Password?



RECEPT: Vegetarische Rendang

Waar ik echt van houd is om vrienden en familie uit te nodigen en samen te eten. Eén van de gerechten die ik dan graag maak is Rendang. Zodra ze binnenkomen hoor ik ze met een glimlach zeggen:’Wat ruikt het hier heerlijk!’ Ik noem het de geur van geluk.

Er zijn heel veel kant en klare kruidenpasta’s verkrijgbaar bij de supermarkt en in de toko’s, maar een lekkere Rendang zit ‘m in de zelfgemaakte kruidenpasta en in het geduld 😉

Dit gerecht wordt voornamelijk met rundvlees gemaakt. Zelf ben ik ook dol op tahu en tempeh. Graag deel ik met jullie mijn vegetarische variant.  Een paar ingrediënten omvatten hyperlinks naar andere sites. Dit is met de intentie om er meer uitleg over te geven. Here we go!

Ingrediënten:

Voor de bumbu (kruidenpasta):


Bereidingswijze:

  1. Snij de tahu in blokjes en de tempeh in reepjes. Om de stevigheid van de tahu te behouden bak ik de tahu kort in olie. Leg de in stukjes gesneden tahu en tempeh voorlopig apart.
  2. Wrijf voor de bumbu de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rode Spaanse pepers, rawits, kunyit, laos, djahe en de kemirienootjes in een vijzel fijn.
  3. Indien je djinten- en ketumbarzaadjes gebruikt, deze eerst licht roosteren in een koekenpan. Plet daarna de zaadjes fijn in de vijzel. Als je het in poedervorm hebt, dan kan het meteen zo worden toegevoegd aan de rest van de bumbu. Wrijf alles goed in de vijzel totdat je een fijne pasta hebt.
  4. Verhit de zonnebloemolie in een stoofpan en bak de bumbu 5 tot 8 minuten op niet al te hoog vuur.
  5. Voeg de kokosmelk toe aan de bumbu.
  6. Snij ongeveer een centimeter van de onderkant van de sereh af, verwijder het buitenste blad en kneus de sereh met de vijzel. Zo komen alle smaken straks goed vrij. Knoop de stengel en voeg het toe in de pan.
  7. Voeg de daun djeroek en daun salam toe en roer alles goed door.
  8. Voeg de tahu en tempeh toe.
  9. Zet de pan op het laagste vuur. Afhankelijk van hoe groot je vlam is, laat je de rendang nu minstens 1,5 uur inkoken.
  10. Roer zo nu en dan. Je gaat met de tijd merken dat de saus dik wordt. Heerlijk! Jij bepaalt hoe ‘nat’ of hoe ‘droog je de rendang wilt hebben.

Serveertip: Haal voor het serveren de blaadjes en sereh eruit. Serveer met witte rijst, krupuk en een paar schijfjes komkommer.​

Leuke feiten over Rendang:

  1. Rendang komt uit Padang, een stad aan de westkust van Sumatra. De Sumatraanse keuken staat er bekend om extreem heet te zijn. Het zal je ook vast niet ontgaan zijn dat er ook in dit recept vrij veel pepers in zitten. De pepers hebben een conserverende functie. Vroeger en nu nog steeds in sommige dorpjes hebben mensen geen koelkast. Door veel pepers te gebruiken in het eten kunnen de (vlees)gerechten langer houdbaar blijven.
  2. Je spreekt rendang uit als volgt: De ‘e’ in de eerste lettergreep spreek je nauwelijks uit. De klemtoon ligt op tweede lettergreep. Zoals Kokkie Slomo op zijn website zei: ‘Dus ‘‘rendang” spreek je niet uit alsof het familie is van de renkip.’
  3. In 2011 heeft CNN Rendang verkozen tot het lekkerste gerecht. Dit is een onderzoek geweest onder 35.000 mensen. Klik hier voor de volledige lijst.

Ga jij dit heerlijke gerecht ook maken?

Bewaren

Comments: 3

  • reply

    Niels

    5 maart 2017

    Het was heel lekker! :*

    • Melinda van Rossen
      reply
      6 maart 2017

      Wat leuk om te horen Niels! Voor herhaling vatbaar dus? Hele fijne dag! Groetjes, Melinda

    • reply
      12 maart 2017

      Leuk om te lezen Niels. Een voordeel van dit gerecht is ook dat het lang goed blijft. Als je toch bezig bent kun je in één keer lekker veel maken. 🙂 Groetjes, Elisa

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .