` RECEPT: Vezelrijke bieten brownies + bietensapje - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?



RECEPT: Vezelrijke bieten brownies + bietensapje

Pulp uit de slowjuicer is ideaal om te verwerken in een gezonder baksel. Het bevat namelijk de vezels van de groenten. Zonde om weg te gooien dus! In dit brownie-recept wordt geen chocolade of suiker gebruikt waardoor je verantwoorder kan genieten van deze brownies. Met behulp van cacaopoeder krijg je de kleur en smaak van brownies. Met de dadels maak je ze zoeter en voeg je nog meer vezels toe. Schrik niet teveel van het woord bieten want de meeste smaak van de bieten komt in het sapje dus de brownies zullen geen sterke bietensmaak krijgen. De volkoren roggemeel bevat ook veel vezels maar kan prima vervangen worden door andere meelsoorten. Mocht je minder brownies willen maken deel dan het recept door twee. Maar ze zijn prima te bewaren in de vriezer en dan heb je altijd een gezondere snack in huis.

Ingrediënten voor het sapje:

  • 500gr gekookte bieten
  • 2 zoete sappige appels
  • Een stukje verse gember

 

Ingrediënten voor de brownies:

  • 150 gr volkoren roggemeel
  • 4 eieren (middel)
  • 8 gedroogde dadels
  • 50 gr cacaopoeder
  • 12 gram bakpoeder
  • 75 gr gesmolten kokosolie
  • Snuf zout
  • Optioneel: noten of kokosrasp ter decoratie

Hoe te maken:

  • We beginnen met het sapje. Doe de gekookte bieten in de slowjuicer. Haal de bietenpulp eruit en bewaar dit voor later.
  • Doe daarna de appels (gewassen, met schil maar zonder klokhuis) in de slowjuicer. Ook deze pulp kun je bewaren voor andere recepten.
  • Voeg als laatste een stukje verse gember toe. Zo groot als een duimtopje of hoeveel je maar lekker vindt.
  • Zet het sapje koud in de koelkast.
  • Als het goed is heb je nu ongeveer 225gr bietenpulp over. Daar gaan we mee aan de slag voor het maken van de vezelrijke brownies.
  • Doe de gedroogde dadels in een bakje met lauwwarm water om ze te weken voor ongeveer 15minuten. Hierdoor kan je ze beter fijnmalen. Bewaar 20gr van het water waar de dadels in hebben geweekt en laat de dadels uitlekken. Maal de dadels daarna fijn in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
  • Warm de oven (hetelucht) voor op 180 graden.
  • Meng de droge ingrediënten (meel, cacaopoeder, bakpoeder en zout) door elkaar in een kom.
  • Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, de eieren, de fijngemalen dadels, het dadelwater en de bietenpulp toe en roer goed door de droge ingrediënten. Als je ander meel gebruikt voeg dan 15gr van het water toe in plaats van 20gr. Roggemeel kan iets droger zijn ten opzichte van bijvoorbeeld speltmeel.
  • Bekleed een ovenschaal of grotere bakvorm met bakpapier of vet deze in. Mijn ovenschaal die ik voor dit recept gebruikte is 30cm lang en 21cm breed.
  • Schep het browniemengsel in de schaal of vorm en verdeel gelijkmatig. Als dit lastig gaat kan je de lepel iets nat maken.
  • Decoreer eventueel met walnoten, andere noten of amandelschaafsel. Kokosrasp past ook goed bij brownies. Net wat je lekker vindt!
  • Bak af voor 25 minuten in de oven. Als je een kleinere vorm hebt gebruikt zal het wat langer de tijd nodig hebben in de oven omdat de brownies dan hoger zijn. Je kan dit controleren met een satéprikker. Als er geen nat mengsel aan de satéprikker blijft zitten is het klaar.
  • Laat afkoelen en snijd in stukken.
  • Eet ze niet allemaal in één keer op want dan is het natuurlijk niet meer gezond 😉 Heerlijk met een koud bietensapje!
  • Als je een deel wil invriezen kan je dit het beste doen door porties te verdelen en in te pakken in aluminiumfolie. Doe deze pakketjes vervolgens in een bakje of zakje en vries in. Zo kan er geen ijsvorming komen in de brownies en kan je makkelijk één portie (of twee) eruit halen. Laat een paar uurtjes ontdooien op het aanrecht en geniet van een gezondere snack.
Eet en drink smakelijk!

"Mijn grootste hobby is koken en bakken. Naast mijn werk ben ik veel in de keuken te vinden. Van bijna al mijn creaties maak ik foto’s om te kunnen plaatsen op mijn Instagram-account: Carola_s_kitchen. Hiermee wil ik anderen inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook af en toe met een guilty pleasure."

Post a Comment