Member login

Username
Password

» Lost your Password?



RECEPT: Witlof ovenschotel

Vroeger maakte ik deze ovenschotel met een pakje. Toen er witlof in de aanbieding was dacht ik “oh, daar heb ik echt zin in”. Dus ging ik aan de slag, maar dan zonder een pakje 😉 . Ik maak het mezelf vaak gemakkelijk door kant en klare aardappelschijfjes te kopen. Uiteraard kun je ook vastkokende aardappels koken (niet helemaal gaar koken) en in plakjes snijden. Ga ook aan de slag en lees verder!

Ingrediënten:

  • 800 gr witlof (4 á 5 stonken)
  • 800 gr aardappelschijfjes
  • 300 gr rundergehakt
  • 125 gr spekjes
  • 120 gr geraspte kaas
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 50 gr crème fraîche
  • ½ el peterselie (gedroogd of vers kan allebei)
  • 1 tl kerrie
  • Peper en zout naar smaak

 

Hoe te maken:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Verwijder eventueel slechte blaadjes van de witlof. Snijd de onderkant van de stronk af en snijd de witlof doormidden. Haal de kern eruit want deze smaakt bitter en is hard van structuur.
  • Snijd de witlof in dunne reepjes.
  • Bak de spekjes in een pan aan (zonder olie, want al vet genoeg).
  • Snipper een uitje en fruit deze samen met de spekjes aan in de pan.
  • Voeg het rundergehakt toe en rul tot deze gaar is. Giet het vocht en vet af indien nodig.
  • Voeg de witlofreepjes toe en bak deze in ongeveer 10 minuten tot ze zijn geslonken. Breng op smaak met peper en de kerrie.
  • Maak een sausje van de crème fraîche, 30 ml water, het ei en de peterselie. Laat even staan.
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal.
  • Bestrooi met peper en zout naar smaak. De spekjes zijn ook al zout dus let hier mee op.
  • Verdeel het gehakt/witlof mengsel over de aardappelschijfjes in de ovenschaal.
  • Bedek met de andere helft van de aardappelschijfjes en bestrooi wederom met peper en zout naar smaak.
  • Giet het sausje er gelijkmatig overheen en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak voor 35 minuten af in het midden van de oven. Als je een grillstand hebt zet deze dan de laatste 5 á 10 minuten aan zodat de kaas krokanter wordt.
  • Als de kaas gesmolten en bruin is kun je de witlof ovenschotel serveren. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Comments: 2

  • reply

    Anouk

    8 december 2019

    De witlofschotel ziet er heerlijk uit, voor hoeveel personen is de schotel?

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .