Voor je plezier 3 minuten stilstaan in -110 ˚C.. In een cabine van circa 1 m² waarvan je de wanden niet mag aanraken, vergezeld door maximaal 3 andere wit gewimperde koukleumen in hun bikini of zwembroek.. Als je een sessie bij Freezlab zo beschrijft, klinkt het alles behalve aantrekkelijk! Toch is het de ijskoude waarheid, die menigeen afschrikt. Jammer! Een sessie bij Freezlab houdt namelijk echt niet meer in dan de hierboven beschreven situatie, maar biedt zó veel voordelen! Lees snel verder voor mijn ervaring met deze sensationele cryotherapie..

Wil je mijn kortste samenvatting? Het was koud. Mijn iets langere samenvatting? Het was een hele aparte zeer positieve ervaring. Mijn complete review? Nou, komt ‘ie.

Freezlab ligt in het Olympisch stadion in Amsterdam, in een mooi pandje met een grote glazen achterwand zodat je prachtig uitkijkt over het hele Olympisch stadion. Het interieur is tot in de puntjes perfect verzorgd: het ziet er ijzig koud uit, maar tegelijkertijd ontzettend knus. De warme begroetingen van het personeel laten je direct op je gemak voelen. Gelukkig maar, want al vrij snel na binnenkomst wordt je bloeddruk gemeten: deze mag niet te hoog zijn, anders loop je het risico op een gevaarlijk hoge bloeddruk bij het verlaten van de cabine. Heb je geen contra-indicaties én is je bloeddruk in orde, dan mag je je boven om gaan kleden tot je alleen maar badkleding of een topje en kort broekje aan hebt. Aan je voeten trek je sokken en warme sloffen en bij de cabine ontvang je handschoenen, een hoofdband en een mondkapje. Zorgvuldig ingepakt is het tijd voor de eerste cabine: 20 seconden als “opwarmertje” in -60 ˚C..

Het moment van binnenstappen was mijn eerste gevoel: “oké, dit is héél koud.” Een diepe ademhaling verder begon ik aan de kou te wennen.. en was het tijd om de deur te openen naar de écht koude cabine. Vooraf was mij aangeraden op dit moment diep in te ademen en eenmaal binnen weer uit te ademen. Ik ademde diep in, stapte de drempel over.. en stopte met ademen. Mijn adem stokte. In één keer. De kou greep me naar de keel. “Oké, dit is normaal en logisch, adem rustig uit”, pepte ik mezelf op. Twee van zulke bewuste diepe ademhalingen verder was ik rustig. Dit was best leuk! Mijn mede-freezers vonden het wel leuk zo’n beginneling te mogen begeleiden: zij doen dit momenteel twee maanden lang elke dag. We kletsten gezellig de eerste 2 minuten door. Of ze effecten merken? ZEKER! Veel minder spierpijn, veel meer energie, een betere nachtrust, gewichtsverlies, een mooiere huid.. “1 minuut te gaan” riep de freezmaster door de microfoon. Inmiddels begon ik iets meer met mijn voeten te trippelen en mijn handen te wiebelen, de kou maakte zich langzaam meester van mijn lichaam. Tegen de tijd dat de freezmaster “30 seconden” riep, waren mijn armen en benen behoorlijk stijf en begonnen ze zelfs een beetje pijn te doen. Een pijn die ik niet echt kende, maar alleen al het nadenken over die sensatie liet de tijd voorbij vliegen tot de freezmaster riep: “3, 2, 1.. maak de deur maar open!”

Eventjes was ik bang voor die shock in mijn bloeddruk, maar er gebeurde niets. Héél voorzichtig stapte ik over de drempel, ik had namelijk geen idee bij wie die benen hoorden die onder mijn romp liepen. Alles werkte, maar leek niet van mij. De meest aparte ervaring was wellicht het aantrekken van mijn badjas: die voelde wel een paar centimeter van mij vandaan te liggen, alsof alle haartjes op mijn huid rechtop stonden en de stof daarop rustte. De opmerking die ik later hoorde “Omdat al het bloed uit je ledematen getrokken is, lijken ze niet meer van jou te zijn” vond ik voor deze ervaring inderdaad zeer gepast.

Snel door naar de trampolines! Eventjes losspringen om de bloedsomloop te stimuleren: wat een héérlijk gevoel! Nu ben ik nooit high geweest, maar ik kan me een beetje voorstellen dat het zo moet voelen: er kwamen wel héél veel geluksstofjes vrij en de frisheid in mijn lijf én hoofd die ik op dat ervoer kan ik met geen woord omschrijven. Het in de cabine staan geeft een kick, maar het meest fantastische gevoel geeft het weer op gang brengen van die bloedsomloop!

Dat is niet zo verrassend, want mijn lijf is zojuist in 3 minuten “gereset” en wordt nu weer langzaam opgestart. Tijdens die 3 minuten in extreme kou slaan je zenuwuiteinden direct alarm: zulke extreme kou is levensgevaarlijk! Om je in leven te houden trekt het bloed zich terug uit de ledematen en gaat sneller stromen richting je vitale organen, Hierdoor kan de temperatuur van je bloed stijgen tot wel 40 ˚C, oftewel: hoge koorts. Je lichaam reageert dus ook alsof je ziek bent: het bestrijdt effectief virussen in je bloed en brengt hormonen & enzymen in je bloedbaan om herstel te bevorderen. Tel daarbij op dat door het hoge zuurstofgehalte in de cabine het zuurstofgehalte in je bloed stijgt, wat beschadigd weefsel sneller herstelt, en je begrijpt dat de gezondheidsvoordelen talrijk zijn.. We zijn er echter nog niet! Zodra je naar buiten stapt, begint het omgekeerde proces: je bloed stroomt met hoge snelheid terug naar je ledematen, waardoor bloedvaten die verstopt waren weer open kunnen gaan. Bovendien zorgt je verrijkte bloed ervoor dat afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd, gaat de productie van collageen omhoog zodat je huid elastischer wordt en krijgt je stofwisseling een krachtige boost!

Freezlab zet alle voordelen even overzichtelijk voor je op een rij:

 • Activeert het immuunsysteem
 • Stimuleert de doorbloeding
 • Vermindert pijn
 • Bestrijdt depressie door vrijgekomen endorfine en serotonine
 • Vermindert jeuk
 • Vermindert spasmen
 • Versnelt het herstel na een operatie
 • Doodt virussen in het bloed
 • Werkt ontgiftend
 • Herstelt de hormoonbalans
 • Geeft een energieboost
 • Stimuleert de aanmaak van collageen

Dat állemaal in 3 minuten, pijnloos en zonder bijwerkingen. Althans, zonder nadelige bijwerkingen: die “freezers high” als bijwerking beviel me wel! 😉

Oh, en het effect de rest van de dag? De spierpijn die ik ‘s ochtends voelde van de krachttraining de dag ervoor was als sneeuw voor de zon verdwenen, ik barstte van de energie en heb geslapen als een roosje. Wanneer mag ik weer?

Sta jij ook al te popelen om jezelf te verwennen met 3 minuten vrieskou? Online boek je eenvoudig zelf een sessie en tja, veel tijd ben je er niet mee kwijt! No excuses in een drukke levensstijl dus 🙂 Houd ons de komende week ook eventjes in de gaten, want natuurlijk hebben wij samen met Freezlab maar liefst twee leuke verrassingen voor jou geregeld!

 

 

Bewaren

Bewaren

Deel deze post!