` SPECIAL: Help! Ik heb Misofonie - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?SPECIAL: Help! Ik heb Misofonie

Maanden geleden stuurde mijn moeder mij laat in de avond een whatsapp berichtje. “schat, ben jij nog tv aan het kijken?”. Nou dat was ik, en ze vroeg mij over te schakelen naar een late night talk show. “je bent niet gek, je hebt een aandoening. Wat jij hebt heeft een naam! Isabelle, je moet echt even kijken, want dit gaat over JOU”. Natuurlijk wat ik mega nieuwsgierig geworden waar ze het over had, en na een minuutje luisteren wat de man aan de tafel te vertellen had, had ik al 10 aha momenten gehad.  Lees snel verder als je wilt weten waar ik het over heb.

Al ontzettend lang heb ik last van geluiden. En dan voornamelijk geluiden die gemaakt worden met de mond (eetgeluiden, klikken met de tong, slurpgeluiden en ga zo maar door),  of geluiden die onnodig worden gemaakt zoals tikken met je voet, met je nagels op de tafel tikken of kleine voorwerpen zonder op te tillen verplaatsen (denk aan het geluid van bestek over een tafelkleed). Naarmate ik ouder en ouder werd begon ik vooral van de mondgeluiden steeds meer last te krijgen.  Het werd zo erg dat ik er ook iets van moest gaan zeggen omdat ik het niet meer kon negeren. “Wil je even minder smakken”, “ik hoor je eten”, “ik hoor je ademen”, “eet eens even normaal”, “nies niet zo hard joh”, “had je dat niet in een keer in je mond kunnen stoppen”. Het obsessief bezig zijn met geluiden, zo erg dat het je dagelijkse leven beïnvloedt op wat voor manier dan ook heeft een naam. Misofonie. En wat was ik blij dat ik daar eindelijk achter kwam op die ene avond. Ik ben niet gek of raar, al zal een ander dat wellicht wel vinden, maar ik heb iets wat een naam heeft!

Bij mijn ouders aan de eettafel kan ik mezelf zijn, en durf ik ook daadwerkelijk mijn ongenoegen te uiten als ik de geluiden niet kan handelen. Ik durf boos te worden en het liefst vlieg ik als een T-Rex over de tafel om al het eten uit hun monden te trekken als de triggers in mijn hoofd te erg worden. Ik durf aan te geven dat ze op moeten letten en even wat minder geluid moeten maken, waarop hun antwoord heel vaak is “hoe moet ik dan eten??” Nou ja, liever niet meer…. en als je even kon stoppen met ademen zou ook fijn zijn. Het is 1 x voorgevallen dat mijn moeder een geluid maakte waar ik niet tegen kon, ik zei er wat van en mijn vader deed dat geluid na. En nog een keer en nog een keer. Het drong zo diep in mijn oren en in mijn lichaam binnen dat het pijn deed. Kippenvel over mijn hele lichaam en paniek in mijn lijf. En ja, ik moest ervan huilen. Van dat ene stomme simpele geluid.

Het is lastiger als ik bij vrienden ga eten, of uit eten ga. 1 op 1 tegenover iemand zitten met eten is soms een hele opgave. Zeker als diegene niet eet volgens de manier waarop ik het zou willen. Maar ik blijf dit soort momenten wel gewoon opzoeken. Ik kan hier niet mee stoppen. Want stop ik met mezelf triggeren dan weet ik dat deze misofonie erger en erger gaat worden en dat de geluiden waar ik niet tegen kan zich gaan uitbreiden.

Waar misofonie vandaan komt of hoe het ontstaat is niet bekend.Het begint vaak tussen je 8e en 12e levensjaar. Dan heb je meestal last van 1 geluid wat zich langzaam uitgebreid, vaak in de puberteit. Je noemt dit ook wel het ontwikkelen van een hyperfocus.

Er zijn geen medicijnen die je kunnen helpen met misofonie. Wel is het mogelijk om therapie te volgen Deze behandeling bestaat uit technieken en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie, aandachtstraining, counterconditionering en ontspanningsoefeningen. Als mijn misofonie met de jaren erger zou worden zou ik therapie zeker overwegen. Nu kan ik nog naar buiten, en mezelf begeven op mijn werk of social events. Er zijn mensen met misofonie die dit niet meer kunnen. Juist daarom blijf ik mezelf triggeren om dat stadium hopelijk voor te blijven.

In het handboek van psychische stoornissen ( DSM), heeft misofonie nog geen eigen vermelding. De onderzoekers van het AMC pleiten ervoor om de aandoening als apart ziektebeeld op te laten nemen. In de huidige versie is dit helaas nog niet gelukt. Met een eigen vermelding krijgt de aandoening erkenning en dit zal vermoedelijk veel bijdragen aan herkenning, behandeling en onderzoek.

Ben jij of ken jij iemand met misofonie? En hoe ga jij daar mee om? Laat het weten in de reacties hieronder.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Comments: 1

  • Avatar
    reply

    Antonia

    29 april 2018

    Kan er niet over me praten, maar wat lijkt me dat moeilijk zeg!

Post a Comment