` SPECIAL: Isabelle's 1e keer....bijbaantje - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?SPECIAL: Isabelle’s 1e keer….bijbaantje

De komende periode wil ik jullie graag meer meenemen in mijn leven en mijn 1e keren met jullie gaan delen. Zo wil ik met jullie gaan delen wat mijn 1e bijbaantje was, wanneer ik mijn eerste zoen kreeg, wie mijn 1e grote liefde was en hoe mijn 1e sollicitatiegesprek verliep. Ik geef deze week de kick off door jullie te gaan vertellen over mijn 1e vakantiebaantje. Naar mijn idee is de jeugd tegenwoordig liever lui dan moe, en vinden ouders het prima dat hun lieverdjes heel de dag binnen op de playstation zitten. In mijn tijd (en dan praat ik over 20 jaar geleden) was dat wel even anders. Wat deed ik voor vakantiewerk, en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw (puberende) kinderen ook van de bank af komen in de zomer? Lees dan snel verder!

Ik kon mij nog goed herinneren hoe gaaf ik het vond dat mijn broer in de zomer zijn eigen centjes verdiende met werk in de kassen. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar volgens mij heeft hij paprika’s en tomaten gedaan. Voor dag en dauw op en dan heel de dag op de de kas in. Wij woonden in Zoetermeer en in de omgeving was dit het werk wat je als 13, 14 en 15 jarige al mocht doen. Toen ik 13 was wilde ik ook aan de slag in de zomer maar mijn ouders vonden de kassen nou niet echt geschikt voor mij.

Via mijn moeder, die bij de gemeente werkte, kwam ik terecht bij de plantsoenendienst van Bergschenhoek. Mijn broer en ik konden hier samen aan de slag! Je zult het wellicht gek vinden, maar ik vond de plantsoenendienst echt fan-tas-tisch! Veel buiten zijn, fijne werksfeer zonder druk, ontzettend veel lol met alle werknemers en vroeg beginnen maar ook weer redelijk vroeg klaar. Als dertienjarige via de gemeente behoorlijk veel verdienen (volgens mij wel 10,- gulden per uur) was uiteraard een heerlijke bonus. En zo stond ik in mijn 1e zomer dus hekken te herstellen bij de geitenweide. Heb ik graffiti weg moeten schrobben van kinderspeelplaatsen. Onkruid moeten wieden in woonwijken, hoosbuien getrotseerd onder het schoffelen door en heb ik aangereden eenden en vogels langs de kant van de weg opgehaald. 

Ik was zo ontzettend enthousiast dat ik het jaar erop mijn beste vriendin van die tijd zo ver had gekregen om met mij dit werk te doen. Mijn broer was namelijk aan zijn eerste echte bijbaan begonnen en alleen op pad vond ik toch een beetje eng. Drie weken lang hebben we de grootste lol gehad! Natuurlijk hebben we hard moeten/mogen werken. Maar de keren dat we elkaar met bladblazers in de mond bliezen zijn niet op 1 hand te tellen. Wij waren die stoere meiden in een mannenteam. Hoppakee de weg op met de kerels en onkruid wieden. Natuurlijk werden we af en toe gek aangekeken dat wij als jonge meisjes in oranje hesjes in het dorp stonden te schoffelen, maar ik vond het fantastisch! En dat is nou juist het allerbelangrijkste.

Ook nu is er echt nog voldoende vakantiewerk te vinden voor 13, 14 en 15 jarige jongeren. Het is alleen zo dat ouders hun kinderen vaak te jong vinden, of de kids zijn zelf gewoon te lui en gedesinteresseerd in werken. Toch geef ik je graag wat tips mee om ze wellicht toch van de bank af te krijgen:

  • Geef je lieverdjes niet alles meer, maar laat ze werken voor luxe artikelen. Je weet niet half hoe snel ze ineens van de bank afkomen;
  • Kijk samen met je kind wat hij leuk vind om te doen. Misschien is hij/zij gek op dieren, of juist op de natuur en kun je hier passend werk in vinden. Soms hebben ze net nog een beetje begeleiding en een steuntje in de rug nodig;
  • Veel kleine ondernemingen hebben juist in de zomer wat extra handen nodig omdat vaste medewerkers op vakantie zijn. Zij zijn dus ontzettend blij met jou en willen je met liefde betalen voor kleine klussen. Denk dan aan het eten geven en wandelen van asielhonden. Of wat dacht je van werken in de kas bij jou in de buurt. Maar ben je dol op planten dan zou je ook eens binnen kunnen stappen bij de bloemist. En de gouwe ouwe is natuurlijk het vakken vullen in een winkel. Kan heel erg gezellig zijn en goed voor je sociale contacten. Maar je kunt ook denken aan werk op een manege, camping of speeltuin;

Goed om te weten is dat kinderen van 13 en 14 jaar alleen licht (niet-industrieel) werk mogen uitvoeren. Op de site van de rijksoverheid.nl is hier nog meer over te lezen!

Wat was jou eerste vakantiebaantje? En mocht je kinderen hebben stimuleer jij ze dan om vakantiewerk te doen, of laat je ze zelf die keuze maken? Deel het met ons in de reacties.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment