Member login

Username
Password

» Lost your Password?TRAVEL: Alleen op vakantie gaan; heerlijk of vreselijk?

Voor sommige mensen is het idee van alleen op vakantie echt vreselijk. Ze moeten er niet aan denken. Ik daarentegen vind alleen op vakantie gaan echt een feestje. Heerlijk! De dag vullen op mijn eigen tempo. Doen waar ik zin in heb zonder daar verantwoording voor te hoeven afleggen en me gewoon simpelweg met niemand rekening te hoeven houden. Een week (of 2) alleen met mijn eigen gedachtes, als ik het zo benoem kan ik begrijpen waarom mensen het vreselijk zouden vinden. Meer weten over mijn solo reiservaringen? Lees dan verder?

Ik ben in totaal 3 keer alleen, of semi alleen op reis geweest.

Zo ben ik een aantal jaren geleden 12 dagen naar Mexico geweest in mijn eentje. Toch voelt het een beetje vals spelen als ik dat zeg. Ik had niet lang daarvoor een tijd in Mexico gewerkt, dus ondanks het feit dat ik wel degelijk alleen heb gereisd, kende ik daar veel mensen en ben ik bijna iedere avond op pad geweest met kennissen/vrienden.

Een aantal jaren daarna ben ik 2 weken naar Egypte gegaan, waarvan ik de 1e week met een goede vriend ben geweest en de 2e week alleen heb doorgebracht. Ook deze bestemming kende ik goed nadat ik er ruim 5 maanden heb gewerkt.

Mijn laatste vakantie alleen wat afgelopen oktober. Toen zocht ik het dichtbij huis en heb ik een week doorgebracht op de Veluwe samen met mijn hondje Boy! Wat was dat een heerlijke week.

Natuurlijk snap ik dat het alleen reizen niet voor iedereen is weggelegd. Je bent heel erg op jezelf aangewezen. Moet niet bang zijn voor een klein beetje eenzaamheid en stiltes en je moet jezelf goed weten te vermaken. Daarnaast is alleen op reis gaan ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.  Juist al die dingen vind ik fijn van alleen reizen. Reis je met vrienden of familie, dan ben je al snel geneigd om de hele vakantie met dat groepje op te trekken. Als je alleen reist heb je al snel aanspraak van andere mensen. Zowel in Egypte als in Mexico heb ik bijvoorbeeld geen een avond alleen hoeven eten. Andere vakantiegasten nodigden mij uit voor het avondeten in het hotel. Ze zien dat je alleen op reis bent en mensen zijn nieuwsgierig, dus vragen ze ernaar. Het geeft altijd een opening tot gesprek. Daarnaast heb je door het alleen reizen tijd voor dingen waar je met anderen minder tijd voor hebt. Namelijk nadenken, boeken lezen, en letterlijk je hoofd leegmaken. Ik betrapte mij er tijdens deze reizen op dat ik ook wel eens gewoon een hele tijd niets dacht. Gewoon letterlijk een blanco mind had. Dat komt mij in gezelschap met anderen echt zelden voor. Verder is het super lekker dat je met niemand rekening hoeft te houden. Wil je na het ontbijt nog even naar bed, dan doe je dat. Wil je een lange middagdut maken, wie houd je tegen? Een excursie maken, je hoeft geen rekening te houden met wat een ander wel of niet wilt.

Uiteraard zitten er ook kleine nadelen aan vast. Je kunt bijvoorbeeld je vakantie met niemand delen. Zie je wat moois, heb je wat gaafs beleefd, er is niemand uit je naaste omgeving om het aan te vertellen, iemand die het begrijpt. Als je thuis bent en de verhalen verteld, is er geen persoon die snapt waar je het over hebt. Ook heb ik van mijn reizen alleen bijna geen foto’s. Tijdens mijn Egypte en Mexico reis had ik bijvoorbeeld nog geen smartphone. Foto’s maken deed ik met een fototoestel en ik vroeg nooit of iemand een foto van mij wilde maken. Dus de herinneringen zitten alleen in mijn hoofd. Tijdens mijn week op de Veluwe heb ik overigens wel veel foto’s gemaakt, en regelmatig de selfiestand gebruikt. Wat ook een nadeel is van alleen reizen is dat je eventuele calamiteiten of nare gebeurtenissen in je eentje moet verwerken. Toen ik op in Egypte was overleed mijn allerliefste konijntje plotseling. Daar zat ik dan, met al mijn verdriet. Dat is heel moeilijk, want het liefst wil je naar huis, of uithuilen bij vrienden. Maar je moet je verdriet op dat moment alleen verwerken.

Dus het alleen op vakantie gaan, of het nou dichtbij is of ver weg, heeft zo z’n voor en nadelen. Ik kijk er alweer naar uit mijn volgende vakantie in mijn eentje te plannen. Zijn jullie wel eens alleen op vakantie geweest? En zo ja, hoe heb jij dat ervaren? Laat het hieronder achter in een reactie.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .