` TRAVEL: Diary New York dag 7 - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?TRAVEL: Diary New York dag 7

Deze reis is er echt een van dromen die uitkomen! In alweer de 7e travel diary van New York neem ik jullie mee naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Het Vrijheidsbeeld, een iconisch beeld waar je direct aan denkt als je denkt aan deze fantastische stad. Mijn moeder zei, toen we voor het beeld stonden “bizar dat het Vrijheidsbeeld getuige is geweest van de aanslagen van 9/11, en heeft gezien dat zoveel mensen hun vrijheid zijn kwijtgeraakt”. Voor mij was deze tocht een hoogtepunt van de reis, en graag neem ik jullie weer mee! Lees je mee?

Vanuit ons hotel nemen we de metro naar Battery Park. Hier kunnen wij onze City Pass Tickets omzetten tot ferry tickets. De Ferry die ons naar het Vrijheidsbeeld en naar Ellis Island zal gaan brengen. Het is een stralende, warme dag en we hebben er ontzettend veel zin in. Als wij in Battery park uitstappen heerst ook hier weer een rust. Er hangt een hele andere vibe dan in downtown New York. Door de water en de ruimte heb je direct al het gevoel van vrijheid! Battery Park is een heel groot stadspark van ongeveer 10 hectare en ligt volledig gestrekt op het zuidelijkste puntje van het eiland Manhattan. De naam van het park stamt nog uit de tijd dat New York, Nieuw-Amsterdam heette. Tijdens de Kolonisatie van de Nederlanders stond er een batterij kanonnen opgesteld op deze plaats die net ten zuidoosten lag van het Fort Amsterdam. 

Eenmaal op de ferry weten mijn ouders en ik een plaatste je bemachtigen boven op het dek, en ondanks dat wij het Vrijheidsbeeld ( Statue of Liberty) al van een afstandje in het heel klein hebben kunnen zien, is het een heel bijzonder moment als je dit immens grote beeld steeds dichterbij ziet komen. Dit beeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van Amerika. Daarnaast geldt het als teken van verwelkoming van iedereen; terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Bij aankomst op het eiland nemen we eerst even een lekker bakkie koffie en halen wij onze audiotour op. Ik vind het vreselijk toeristisch als je iedereen met een koelkast aan zijn oor ziet lopen, maar ik moet toegeven dat het toch wel erg leuk is om extra informatie te krijgen over waar je bent.

Zo heb ik bijvoorbeeld nooit geweten dat het eiland waar het Vrijheidsbeeld vroeger werd gebruikt als ziekenhuis, gevangenis en dat het een fort was. Wat ik ook niet wist is dat de dikte van het beeld maar 2 op elkaar liggende penny’s is en de wijsvinger van de dame in kwestie wel 2.5 meter lang is. Wat voor mij ook volkomen nieuw was, was dat de oorspronkelijke kleur helemaal niet groen is, maar een bruinige kleur. Logisch eigenlijk, aangezien dat ook de kleur is van koper. 30 miljoen pennies zouden in totaal het Vrijheidsbeeld kunnen maken. en in 30 jaar nadat de bouw heeft plaatsgevonden is de kleur langzaamaan groen geworden. Van dichtbij kun je ook goed zien dat het geen effen kleur is maar dat er wel degelijk donkere stukken tussen zitten.

We vervolgen onze tocht naar Ellis Island. Ik heb veel over Ellis Island gehoord, maar mezelf er nooit zo in verdiept. Vanaf het einde van de 19e eeuw (1892) tot het begin van de 20e eeuw (1954) kwamen alle aankomende nieuwe immigranten die zich wilde vestigen in de VS aan via Ellis Island. Voor die tijd werden alle inschrijvingen gedaan vanuit Lower Manhattan. Ook wij doen hier een audio tour. Er zijn verschillende hallen met exposities, foto’s en informatie over Ellis Island. De hal bovenop de foto is de hal zoals deze toen ook was. De hal waar iedereen binnenkwam na weken soms wel maanden op een boot te hebben gezeten op weg naar het beloofde land en de vrijheid. Bij aankomst werden ze direct geselecteerd. Had je een kuchje (of wat je dan ook onder de leden had), dan werd je gescheiden van je familie en naar de ziekenzaal gebracht. was je ingeschreven dan had je 3 mogelijke uitgangen, de trein nemen het land in, je familie omhelzen en NY intrekken of de uitgang tot vertrek uit de VS. gelukkig kwam dit maar 2 % voor. Alle rederij affiches die lieten het beloofde fantastische land zien. Daar wilde je heen. Er werd de immigranten alleen niet verteld dat voor hen de armoede net zo groot was als waar ze vandaan kwamen. Een quote die bij mij binnenkwam was de volgende “ Well, I came to America because i Heard the street were paved with gold. When I got here, I found out three things; first, the street weren’t paved with gold; second,they weren’t paved at all; and third, I was expected to pave them”  Het is zeker de moeite waard om je eens in te lezen over de geschiedenis van Ellis Island, het is zeker de moeite waard.

We sluiten de dag af met een enorme wandeling vanuit Battery park waar we met de ferry weer terugkomen. Battery park loopt vervolgens over in de River Hudson Park wat weer overloopt in het drukke gedeelte van New York waar wij verblijven. In totaal een wandeling van bijna 2.5 uur, waar we nog een stop maken om een lekker ijsje te eten en regelmatig gaan zitten om even te rusten en te genieten van het uitzicht. Het is de moeite waard om deze wandeling langs de kade op de zondag te maken. Het is gezellig in het park. Overal is iets te doen of te zien, en zeker bij mooi weer is het gewoon genieten! De volgende New York update is alweer de laatst van deze serie, hopelijk kijken jullie er naar uit.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment