` VOOROORDELEN; Hoe belangrijk is jouw uiterlijk? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?VOOROORDELEN; Hoe belangrijk is jouw uiterlijk?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Na het programma “Roast” van Comedy Central waarin Soundos zich liet onderdompelen in ‘t Gooi, kwam er bij mij spontaan gedachten over om een artikel te schrijven over het uiterlijk en hoe belangrijk, belachelijk en bijzonder dit wel niet is voor vrouwen. Zelf ben ik broodnuchter opgegroeid in het Westland en vond uiterlijke verzorging belangrijk, maar verder als in je zelf goed verzorgen ging dit niet. Later in een verlate puberperiode heb ik zelfs rondgelopen in veel te wijde kleren (dat was toen heel hip) om erna over te gaan naar de barbie fase waarin ik er heel vrouwelijk en opgedirkt uitzag in soms ietwat te sexy kleding (nooit ordi) en ik verbaasde mij in dit programma vooral dat er zoveel vrouwen weinig zelfspot hadden over hun uiterlijk. Oké dit was voornamelijk in ‘t Gooi, maar ook in andere steden nemen vrouwen dit soms net wat te serieus. Daarom deel ik mijn bevindingen en mijn mening met jou over hoe belangrijk het uiterlijk voor vrouwen is en of dit realistisch is of soms onhaalbaar, lees je mee?

Vind jij dat er altijd perfect uit moet zien? Ben je voordat je de deur uitgaat al uren in de weer om er zo fantastisch mogelijk uit te zien? Verzorgend is iets wat erbij hoort, maar in welke mate is het niet meer zo goed, daarover zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik het overdreven om 4 keer per week naar de kapper te gaan. Maar als dit je lust en leven is en je haar anders nooit mooi genoeg zit, dan zal dit uitkomst bieden. Ik heb ook nooit begrepen waarom er vrouwen zijn die met los haar en heel veel make-up gaan sporten. Als je intensief sport, dan zweet je en geloof mij dat je haar en make-up niet meer zo goed zitten. Vaak kiezen vrouwen die wel los haar en make-up hebben ervoor om niet zo intensief te sporten, maar wel op te vallen in de sportschool doordat er weinig vrouwen zijn die hiervoor kiezen. Vooroordeel of niet, het is gewoon niet zo praktisch!

Er goed uitzien en meer werk verrichten aan je uiterlijk hangt ook samen met het feit dat je tevreden bent met jezelf. Maar ook kun je jezelf verliezen door uiterlijke veranderingen toe te passen om niet te laten zien hoe onzeker je daadwerkelijk bent. Ik spreek hier uit ervaring, vroeger was ik slanker en verzorgde ik mijzelf nog beter. Ik fietste zelfs een uur heen en terug om mezelf van de perfecte nagels te voorzien en ging voor het uitgaan nog even onder de zonnebank omdat wat kleur mij toch wat beter stond. Ondanks dat ik best tevreden was, was ik jong en soms onzeker, maar ging hierbij geen grens over om dingen toe te passen om niet meer mezelf te zijn. Tegenwoordig kun je zoveel dingen kiezen en alles laten veranderen waar je niet blij mee bent. Een geruststelling als je al jaren worstelt met iets waar je niet blij mee bent, maar ook gevaarlijk om daarin door te gaan en nooit het gewenste resultaat te behalen.

Dat uiterlijk heel veel met je doet weet ik als geen ander. Ik ben heel nuchter opgegroeid en vond puur natuur altijd het mooiste en daar ben ik nog steeds van overtuigd. Naarmate ik ouder wordt is verzorging van mijn gezicht belangrijker geworden en ondanks dat ik nog steeds zonder make-up de deur uit durf, vind ik een beetje make-up toch wel erg fijn. Ik kwam er pas achter hoe belangrijk je uiterlijk was, toen ik samen met mijn vader als 12-jarige aan het wandelen was en er ineens een leuke man tegen mijn vader zei dat hij zo’n knappe dochter had. Zo bekeek ik mijzelf niet echt, al vond ik het belachelijk dat hij dit niet direct tegen mij durfde te zeggen. Ik was al vroeg vrouwelijk, ik had al wat rondingen en was al vrij snel uitgegroeid naar 1.76 lang. Het tweede inzicht was dat ik bij het zwembad vrienden had gemaakt met een jongen, die na een paar weken voor mijn deur stond in zijn korte broek en ontblote bovenlijf en mij mee uit vroeg. Ik was hier nog helemaal niet aan toe en heb hem op niet zo vriendelijke manier de deur gewezen. Maar wat echt akward was dat ik voor één van de eerste keren uitging in Rotterdam bij een club en daar een aantal mannelijke klasgenoten tegenkwam die mij ineens met andere ogen zagen, terwijl ik voor mijn gevoel gewoon hetzelfde was alleen met wat meer make-up en andere kleding.

Make-up en kleding kunnen zeker wat toevoegen, maar tegenwoordig heb je ook nep haar, nep wimpers, fillers, botox en andere dingen om alles uit de kast te halen. Natuurlijk moet ook dit iedereen zelf weten, maar ondanks dat ik altijd verzorgend was had ik nooit het gevoel dat ik ook deze dingen nodig moest om het beste uit mezelf te halen. Soms dacht ik ook dat ik nooit zo mooi kon zijn als die andere mooiere vrouw die voorbij liep, maar ik realiseerde mij dan ook dat iedereen anders is en je het beste uit jezelf kunt halen. Iedereen heeft ook minder mooie kanten van buiten en binnen en de vrouwen die zelfverzekerd, dominant en met enige vorm van kapsones zichzelf profileren, kunnen van binnen ook heel verdrietig en onzeker zijn. Ik heb ook periodes gehad waarbij ik een masker op had en het leek alsof ik altijd happy en gezellig was, maar mij daadwerkelijk heel leeg voelde. Één keer is er ook gezegd dat ik kapsones zou hebben, maar die persoon kon er niet meer naast zitten dan dat en ik hield gewoon mijn masker op. 

Voor mijn bruiloft heb ik ook alles uit de kast gehaald en gekozen voor wat extra haren zodat ik eindelijk lang haar had in mijn leven. Mijn eigen haar is nooit verder gekomen dan mijn bh handje en dit was een grote wens voor mij. Echter heb ik tijdens mij huwelijksreis dit alweer weg laten halen, het was gewoonweg te zwaar en ik kon het daardoor moeilijk verzorgen en kreeg klitten, ondanks dat ik vaak borstelde. En ik heb op latere leeftijd een beugel gehad waardoor ik mij onzeker voelde, dus toen deze eruit ging en ik wat verkleuringen daardoor had heb ik mijn tanden laten bleken. Dus ja ik geef om schoonheid, maar vind het belangrijk dat ik mijzelf er goed bij voel en dat ik mezelf nog (letterlijk en figuurlijk) in de spiegel kan aankijken. 

Ik vond het dan ook verschrikkelijk om aan te komen doordat ik eetbuien kreeg door boulimia en zag een aantal vrienden meteen wegrennen, omdat ik niet meer de slanke Melinda was en ook na mijn postnatale depressie waren er mensen die mij liever niet meer zagen omdat het zo’n gedoe was. Maar ik ben altijd mijzelf gebleven en verzorgde mijzelf goed ondanks dat ik wat voller was en nog steeds wat voller ben. Maar gelukkig zijn de “echte” vrienden gebleven en dat is het belangrijkste!

Zelfspot vind ik heel belangrijk en humor hoort echt bij het leven. Echter kun je dit ook té veel doen, waardoor je dit uit mechanisme doet zodat andere mensen je niet meer pijn kunnen doen, dus maak je jezelf maar belachelijk. Dat is dan ook zeker niet de bedoeling. En ja, als ik meer te besteden had dan zou ik zelf ook vaker gebruik maken van de kapper, een massage nemen en kiezen voor een iets duurdere jurk, maar dat is niet de intentie van puur geluk. Oké je wordt er wel even gelukkig van, maar hebt andere dingen nodig om langdurig happy te zijn en puur geluk te ervaren 😉 

Uiteindelijk zul je stralen als je je ook van binnen compleet voelt!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment