Member login

Username
Password

» Lost your Password?Werken jij en je brein een beetje goed samen? Of voeren jullie een hevige strijd?

Zelf met mijn fibromyalgie heb ik vaak last van het symptoom brainfog, dus mij daarom is even verdiept in mijn bovenkamertje. Hoe werkt mijn brein en kan ik iets verbeteren voor minder brainfog.

 

3 soorten breinen onze hersenen zijn opgedeeld in verschillende breinen met elk hun eigen functie, maar ook per persoon een verschillende ontwikkeling in de verhouding van de hersenen.

 

ReptielenbreinРDit is ons oudste en dus ook krachtigste brein en bestaat voornamelijk uit de hersenstam.  Hier zit dus ook een groot deel van onze basis overleving in, zoals ons voortbestaan, de vertering van voedsel, onze ademhaling en onze seksualiteit, kiezen voor veiligheid (comfortzone). Dit brein heeft een krachtig, maar beperkt leervermogen. Dit brein is cognitief impenetrabel wat inhoud dat er nauwelijks toegankelijk is voor onze neocortex ( deel van hersenen die we besturen uit vrije wil) onze verslavingen zitten dus in dit brein.

Zoogdierenbrein-Dit is ons emotionele brein en bestaat voornamelijk uit groepen structuren die samen een systeem vormen. Deze heeft zijn eigen leervermogen, van zaken die niet intrinsiek (niet vanuit jezelf komen)  gemotiveerd zijn dus om dingen aan te leren. Tot ongeveer 18-20 jaar is dit het makkelijkste. Dit brein is ook sterk in analoge communicatie (lichaamstaal). Je tast hiermee andere mensen af en communicatie met je huisdier. Dit brein is bijziend in de tijd en denkt dus op korte termijn, zoals uitstellen van bepaalde dingen, verplichtingen, maar ook bijvoorbeeld bij een auto kopen of een huis. Zoals je nu wel door hebt regelt dit brein dus je emoties, motivaties, sociale gedrag en hoe ouder je bent hoe lastiger het is om bij te sturen. MAAR niet onmogelijk.

Ons laatste brein is het menselijke brein (neocortex)– Dit brein bestaat voornamelijk uit hersenschors en evolueert onder druk van externe factoren ons intelligente denken. Zoals bijvoorbeeld communiceren via taal en dingen aanleren. Dit brein is het zwakste brein en daarom doet dit brein vaak dingen in een opwelling waar je achteraf weer spijt van hebt. In dit brein lopen 2 routes

  1. De snelle, amygdala/cortex die reageert vaak met agressie of angst dus uit emotie
  2. De langzame, intelligente/ neocortex met als eigenschap zelfreflectie, het vermogen om te leren, maar maakt ook gebruik van ervaringen uit het verleden. Dit brein is dus een combinatie van hersencapaciteit maar ook van levenservaring.

Gedragsverandering zit in je brein dus hieronder 5 tips om je brein te helpen.

  1. Focus je op je doel. Op 1 doel per keer dus!
  2. Herhaling is het toverwoord om iets in je brein te krijgen wat je vol wilt houden zul je 13 weken lang het kunstje moeten herhalen.
  3. Prikkel emoties en daarmee de aanmaak van dopamine ons gelukshormoon hoe positiever jij bent hoe beter je resultaat
  4. Rolmodel ga om met iemand met hetzelfde doel, want mensen spiegelen zich aan een ander. Het tegenover gestelde werkt dus tegen!
  5. Gebruik je zintuigen voelen, ruiken, zien, proeven, horen maak gebruik van ze allemaal zodat je bewust bent van wat je doet of juist niet doet
  6. ACTIE ga er zelf actief mee bezig, vraag hulp waar nodig, zoek steun, maar onderneem actie, want als je niks doet leer je ook niks!

 

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .