In beweging blijven is belangrijk, noodzakelijk zelfs. Doordat we meestal op een gewone stoel / bureaustoel zitten bij een werkplek die niet voor ons lichaam en houding is gemaakt krijgen we pijnlijk spieren, vermoeide benen en armen en soms zelfs een stijve nek. De gemiddelde Nederlander zit 6 tot 8 uur per dag, een aanslag op je lichaam als je het mij vraagt. Daarom ben ik zo blij met mijn hond waardoor ik gedurende de dag verplicht ben om mijn wandelingen te maken en dus van houding te wisselen. Maar waarom is een actieve zithouding nou zo belangrijk en wat voor tools zou jij kunnen aanschaffen om jouw houding te verbeteren, ik vertel het je in dit artikel.

Nu zul je vast denken “ik zit prima hoor, doe ik al jaren zo, dus waarom zou ik veranderen”. Snap ik, want iets nieuws implementeren is ook niet makkelijk, maar het is wel goed je bewust te maken van de voordelen van actief zitten en duidelijk te maken wat het verschil is tussen passief en actief zitten.

Door een actieve zithouding behoud je de natuurlijke vorm van je wervelkolom. Hierdoor verminder je de kans op nek en schouderklachten. Ook de rugklachten kunnen minder worden. Van dit laatste heb ik na een aantal uren werken en het zitten in 1 houding behoorlijk last. Als je een actieve zithouding weet aan te nemen activeer je zowel de grote als kleine spiergroepen en ga je je langzaam fitter voelen. Daarnaast verbrand je maar liefst 15% meer calorieën met deze zithouding…als dat geen voordeel is! Ik kan zo nog een aantal voordelen opnoemen waardoor de twijfel echt weggenomen gaat worden; je organen krijgen meer ruimte waardoor ze beter gaan functioneren, het stimuleert je bloedsomloop en door een actieve zithouding wordt je gestimuleerd om meer te gaan staan/lopen, en in die beweging zit de meeste winst voor je gezondheid.

Vroeger als baby en peuter/kleuter konden we allemaal prima actief zitten. Maar we zijn het verleerd doordat we liever in lekkere banken hangen of op een comfortabele stoel zitten. Het gemak mag blijven en ook je home office hoeft niet direct op de schop, alleen zou je eraan kunnen denken om naast je vaste stoel een van deze meubelen/tools aan te schaffen:

  1. De meest bekende is denk ik de zitbal. Deze moet je overigens niet verwarren met een sportbal. De laatste zijn namelijk een stuk zachter dan de zitballen die je heel goed kunt gebruiken om een langere tijd op te zitten. Ze zou eens kunnen kijken naar de Vluv Sova-zitbal, deze heeft een prachtig design;
  2. De ergonomische bureaustoelen kennen jullie ook vast en zeker al. Sommige huisartsen of fysiotherapeuten hebben deze staan. Het is een stoel zonder rugleuning waarbij je je benen naar achter kunt klappen op een andere steun. Om fijn op deze stoelen/kruk te kunnen zitten moet je een actieve houding aannemen anders hou je het niet heel lang vol;
  3. De wiebelkruk was voor mij nieuw. Deze lijkt op het eerste ook op een gewone kruk. Grote verschil is, is dat de zitting “los” zit. Nou ja, los, hij wiebelt waardoor je je eigen balans moet houden tijdens het zitten. actiever gaat het niet worden;
  4. Een andere manier om een actieve houding aan te nemen is niet door te zitten maar door te staan. Veel mensen vinden dit ook een fijne werkhouding. Bureaus zijn vaak te laag en een passende stoel vinden ook een hele opgave. Met de in hoogte verstelbare bureaus los je dit direct op. Wisten jullie dat staand werken extra productiviteit oplevert?

Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan? Staand werken of zitten in een actieve houding met een van bovenstaande mogelijkheden? Laat het ons weten in de reacties. 

Deel deze post!