Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Crossfit voor honden met hun baasje by Martin Gaus

Tijd met mijn hond doorbrengen is een van mijn favoriete bezigheden. Ik geniet als hij geniet, dat klinkt misschien een beetje vreemd maar het is echt waar. Naast het feit dat ik het belangrijk vindt 1 op 1 tijd door te brengen met hem staat zijn gezondheid voorop. Ik wandel veel, hij krijgt goede gebalanceerde voeding en ik onderhoud zijn vacht, tanden, ogen en oren met regelmaat. Toen ik een artikel las over “crossfit voor honden” wilde ik daar natuurlijk direct meer over weten! Lees je mee?!

Crossfit voor honden, ik kon mezelf er helemaal niets bij voorstellen. Ik ken natuurlijk wel de menselijke crossfit en dat is best heftig en intens, dus hoe dit zou worden gecombineerd voor de hond dat maakte mij enorm nieuwsgierig. De crossfit lessen worden gegeven bij Martin Gaus Spaarnwoude en de trainster die ons begeleidde was Mellanie. Je hoeft niet bang te zijn dat je hond zich aan rekstokken hoeft op te trekken of met dumbells aan de slag moet. De lessen crossfit staan in het teken van verschillende balans en coördinatieoefeningen met daarin een stukje behendigheid. Het leuke is dat je als baasje ook een aantal oefeningen kunt meedoen en dus de training echt samen met je hond beleefd.

Aangezien Boy een hernia heeft gehad en verlamd is geweest was ik bang dat de oefeningen wellicht te veel zouden zijn of dat hij bepaalde opdrachten niet goed zou kunnen uitvoeren. Maar hij heeft alles heel erg goed kunnen meedoen. Bij Martin Gaus nemen ze de tijd voor de hond en voor de eigenaar van de hond. Ze kijken naar het gedrag van de hond, naar de lichaamstaal. Maar ze herkennen ook fysiek ongemak en beperkingen. Zo gaven ze heel mooi aan waar Boy voorzichtig mee zou moeten zijn en gaven ze mij tijdens de gehele training waardevolle tips en trics die echt op Boy van toepassing zijn. En dit deden ze ook met de andere honden en baasjes die meededen in de les. Deze persoonlijke aandacht vond ik heel erg fijn.

Na een eerste kennismaking en uitleg over de 45 minuten training gaan we beginnen. En zoals met iedere workout doen we eerst een warming up, even lekker de spiertjes losmaken.  We wandelen eerst rustig een rondje rond het veld en eindigen met rondjes looppas in verschillende tempo’s. Boy moet even wennen dat hij aan een korte lijn vastzit aangezien hij normaal altijd los loopt of aan een uitlooplijn van 8 meter vast zit, maar na wat oefenen gaat het weer hartstikke goed. Zo zie je, voor iets leren is het nooit te laat.

De volgende oefening was het stretchen. Deze was iets lastiger voor Boy. De bedoeling was dat hij met zijn hoofd en voorpoten en borst naar beneden ging en zijn kontje in de lucht bleef staan. Het “probleem” is alleen dat Boy een lowrider is en al heel erg laag bij de grond is waardoor hij steeds ging liggen. Dit is zeker een oefening die je goed thuis kunt oefenen wat ik ook zeker ga doen. Als tip kreeg ik mee om bij het nieuw aanleren van oefeningen een clicker te gebruiken. Dit had ik nooit gedaan. Ik merk vooral bij deze oefening dat Boy erg leergierig is en het leuk vindt om hiermee bezig te zijn.

Oefening 2 was een springoefening. Boy mocht over een lage hindernis heen springen. Deze hindernis passen ze echt per hond aan zodat er geen overbelasting plaatsvindt. Bij Boy is deze dus extra laag gezet zodat het niet te belastend was. Ook werden er rustpauzes tussen gezet om even op adem te komen. Daarna mocht ik er ook overheen springen terwijl Boy wachtte. Het was echt een samenwerking en geduld bij de hond wordt dan ook getest. Normaal kan Boy heel ongeduldig zijn maar nu luisterde hij zo goed. Misschien was hij wel ontzettend onder de indruk, maar ik zag ook hoe enorm hij genoot van het samenspel.

Oefening 3 was het planken. En ja, ook honden kunnen planken. Met een klein krukje waar zijn voorpoten op stonden kon Boy zijn lichaam volledig uitstrekken en in die positie blijven staan. Nu moet ik eerlijk zeggen dat Boy zo regelmatig staat als hij weer eens aan het bedelen is om eten, maar ook met het juist gegeven signaal, zonder eten doet hij het voorbeeldig. Zijn houding is perfect en zijn rug mooi recht. Het maakt mij ontzettend trots als ik hem zo mooi zie staan. Een jaar geleden had ik dit nooit durven dromen. Vervolgens ga ook ik planken en mag Boy rustig op mij wachten als ik zelf de oefening doe.

Dan volgt er een balansoefening bij opdracht 4. Op een schuine plank mogen we om de buurt naar beneden lopen. Voor een klein hondje is dit makkelijk dan voor een grote hond maar voor beide geldt dat balans wel noodzakelijk is om deze opdracht uit te voeren. Boy is zelfverzekerd en loopt rustig de plank af.

De laatste oefening was ook weer een balansoefening. Een pootje geven uit zittende positie kunnen veel honden vaak wel, maar dit is lastiger als de hond recht op zijn poten staat, want dan “missen” ze ineens 1 poot waar ze houvast aan hebben. Boy heeft nooit een poot kunnen geven, hij doet aan high fives. Dus daar gaan we dan ook mee aan de slag. Het vraagt nog wat oefening maar hij heeft zijn uiterste best gedaan. Balans is voor Boy lastig en je merkt dat hij eigenlijk heel snel wil gaan zitten. Toch heeft hij de oefening een paar keer goed uitgevoerd.

De eindconclusie van deze crossfit les voor honden, TE GEK! Het is super om op deze manier tijd met je hond te besteden. Actief bezig te zijn. Ik denk dat het super is voor honden die hoog in de energie zitten en graag willen werken. De honden waren allemaal vermoeid na 45 minuten actie bezig te zijn geweest. Maar ook voor honden zoals Boy die iets mankeren is het goed. Het verstevigd de spieren, gaat goed in op balans en kracht. Ik vond het erg waardevol en fun. De 45 minuten vlogen voorbij, ik genoot en zag dat Boy er ook veel plezier aan beleefde. Wij gaan zeker ook thuis het trainen voortzetten, want ik zie dat Boy er veel baat bij kan hebben.

Een echt aanrader voor hond EN baas!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .