Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: De 6 sporttrends van 2019!

Vorig jaar werd voorspeld dat SUPYoga, Fitbarre, Piloboxing en Urbantrails de trends werden in 2018, dit jaar ziet het rijtje er anders uit. Inmiddels zijn we een maand onderweg in 2019, en ben benieuwd of jij de volgende 6 sporttrends van 2019 al hebt ontdekt? Ik leg mezelf ook maar even langs de meetlat van trends.

Wearable-technologie

Draag jij al een smartwatch, een hartslagmeter of stappenteller? Dan ben je helemaal hip! Draagbare apparaten die registreren wat jij uitvoert tijdens je workout, zijn de trend in 2019.

Geen idee of ik hip ben, sport zelf juist al een tijdje zonder hartslagmeter. Meer op gevoel en ik moet zeggen dat bevalt me eigenlijk heel goed. Maar straks met de fietstrainingen die gepland staan vanaf maart, vind ik een hartslagmeter wel erg fijn, anders blijf ik te lang in een te lage zone peddelen. Maar met zwemmen ben ik uberhip, okay het registreert niet mijn aantal baantjes, maar heb wel muziek in mijn oren, met mijn waterdichte ipod! Echt super!!

 

Groepstraining

Okay geen nieuwe trend in 2019, maar wel een die nog meer populair wordt; groepstrainingen. Niet alleen gezellig maar het werkt ook motiverend. Vaak geef je net dat beetje extra!

Zelf volg ik twee keer in de week zwemtraining met anderen. Doordat ik veel alleen train, vind ik de afwisseling leuk; om met elkaar effe flink door te bijten, dat je niet de enige bent met verzuurde armen en benen. Het haalt mij toch uit mijn comfortzone merk ik.

Zelf geef ik ook groepslessen, onder andere bootcamp. En ook hier zie je de groepsdynamiek en energie. Ze halen het beste bij elkaar naar boven; teveel kletsen betekend wel bij mij……burpees….blijkbaar heb je dan nog teveel energie!!

 

HIIT

De High-Intensity-IntervalTraining. Een korte pittige training op basis van intervallen. Even flink met je hartslag omhoog, naar het maximale van je kunnen en dan weer een korte rust. Een super training die bij meerdere sporten ingezet kan worden, bijvoorbeeld bij een krachttraining of bij hardlopen. Je hoeft niet lang te trainen om toch helemaal kapot te gaan! Ideaal dus in je drukke leven!

HITT wordt ook binnen crossfit toegepast met een WOD (Workout Of the Day) van vaak maximaal 15 minuten. Na een warming-up en techniek deel is dan het even knallen!! En vliegen 15 minuten bij het hardlopen voorbij, tijdens een WOD tikt de klok soms echt heel langzaam voorbij.

 

LITT

Het tegenovergestelde van HITT is LITT; Low Intensity Interval Training. Hier staan juist de langzame bewegingen centraal. Het bewust worden van je lichaam, bewust aanspannen van spieren, en aandacht voor een goede houding. Een training die meer gericht is op beginners, of juist als hersteltraining.

Zelf heb ik dit nog niet ontdekt, denk bij aandacht en bewustzijn meer gelijk aan yoga. Dus benieuwd of jullie hier al ervaring mee hebben?

Roeien

Was tot  nu toe spinnen populair, lekker een uur zweten in een zaal zonder ook maar een meter vooruit te komen. Nu is het de beurt aan roeien. Een beweging die ook hier je armen, benen en core aan het werk zet! En ook hierbij kun je de weerstand zelf bepalen; van lekker relaxed als warming-up tot een intensieve workout.

Sinds kort ook het roeiapparaat ontdekt in de Crossfit Box. Niet mijn meest favoriete onderdeel, maar wel ideaal als je snel moe wilt worden! Een paar sprintjes, of juist een paar kilometer roeien, het is een fijne afwisseling tussen de krachtoefeningen. De techniek is nog wel even lastig in het begin, dus vraag hierbij dan ook hulp!

 

Plogging

De laatste trend is ploggin; een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka’ (wat ‘pakken’ betekent) en joggen! Al rennend afval opruimen. Hardloopschoenen aan, vuilniszak in de hand en rennen maar. Afwisselen met bukken uiteraard naar blikjes, plastic en alle rommel die je maar tegenkomt.

Met een vuilniszak door de buurt of door het bos, heb ik nog niet gedaan, maar het idee spreekt me wel aan. Je moet wel met een andere mindset de deur uitgaan, en denk dat dit in een groep ook een stuk leuker is! Maar een goed initiatief, dat ik zeker toejuich! Dus wie weet ren ik zelf in 2019 ook mijn eerste ploggin-rondje.

En hoe scoor jij op het vlak van trends in 2019?

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .