Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: De crossfit hype

Tegenwoordig zie en hoor je steeds meer over crossfit. Heel fitnessland is in de ban van deze manier van trainen, maar wat is crossfit en wat maakt het anders dan fitness? Lees er alles over in onderstaande blog!

Vorige maand heb ik de overstap gemaakt van fitness naar crossfit. Ik trainde inmiddels al 3 jaar zelfstandig in de sportschool en heb dat ook altijd met plezier gedaan. Ik heb van mezelf uit veel discipline en doorzettingsvermogen en kon mezelf dan ook flink laten zweten tijdens een workout. Toch miste ik iets.. Ik stond al een tijdje stil in mijn ontwikkeling en merkte dat ik mijn plafond had bereikt. Het lukte mij niet meer om zwaarder te trainen en mezelf echt uit te dagen. Op instagram zag ik al steeds meer crossfit foto’s en filmpjes voorbijkomen. Wauw wat zag dat er intens en tof uit. Daar wilde ik wel wat meer over weten.

 

Je traint alleen, maar je bent het niet!

Ik heb een proeftraining meegedaan bij twee verschillende crossfit boxen en ook ik was om. Maar wat maakt het nou zou bijzonder?

Het gevoel van een teamsport. 

De lessen worden gegeven in kleine groepjes van maximaal 12 personen. Met z’n alle tegelijk train je jezelf ter pletter. Hoewel het nog steeds een individuele sport is, voelt het alsof je het toch samen doet. Je traint alleen, maar je bent het niet!

Elke training is anders. 

De oefeningen zijn uitdagend en divers. Zo heb je trainingen waarbij de focus op je kracht ligt, maar ook trainingen waarbij het gaat om uithoudingsvermogen. Deze afwisseling maakt het voor mij erg leuk.

Grenzen verleggen. 

Opgeven is voor watjes. Hoewel iedereen op zijn eigen niveau deelneemt aan de trainingen, blijf je altijd opzoek naar je eigen grenzen. Stiekem probeer je die grenzen ook telkens te verleggen. Doordat er altijd wel iemand is die net iets steker is dan jij bent, blijf je gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen.

Extrinsieke motivatie. 

De keiharde muziek, de andere sporters en de trainers zorgen voor de extrinsieke motivatie. Een uur lang vol gas gaat eigenlijk vanzelf zodra je de box in loopt, ook wanneer ik eigenlijk moe ben en geen zin heb.

Uitdagende (technische) oefeningen. 

Binnen crossfit zijn er veel verschillende oefeningen met daarin ook weer veel verschillende varianten. Dit vind ik altijd prettig. Ik ben van nature leergierig en gemotiveerd, nieuwe oefeningen eigen maken vind ik dan ook echt tof.

In principe kan iedereen mee doen met crossfit, met of zonder fitnesservaring. Dit doordat iedereen op zijn eigen niveau deelneemt. Wel is het natuurlijk makkelijker als je wat ervaring hebt, omdat je de oefeningen dan sneller oppikt. De eerste periode heb je wel een woordenboek nodig, want de gekke termen vliegen je om de oren.

WOD = workout of the day                                             AMRAP = as many raps as posssible 

EMOM = every minute on the minute                             RM = repetition max 

Heb jij weleens crossfit gedaan?

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .