Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: De kracht van water tijdens sport

Mijn eerste crosstriatlon is een is een feit. Een 1/16 maar het is er 1. In 1.13 uur nog iets was ik over de finish. Niks aan het handje de rest van de groep nog tegemoet gerend en toen op de mountainbike weer naar de auto. Oeh eenmaal daar aangekomen vernam ik al ik moet iets eten en drinken. Mijn ooglid begon te trillen, mijn zicht een beetje wazig, ik kreeg dorst en voelde hoofdpijn opkomen, dus onderweg naar huis mijn banaan gegeten en water gedronken. Dus voelde me na halfuurtje alweer wat beter maar de hoofdpijn bleef 24 uur als herinnering bij me.

Vochtbalans

Ons Lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit vocht. Daarom is het ook belangrijk dat je minimaal 1,5-2 liter vocht per dag binnen krijgt. Met elk kwartier sport komt er nog eens 150-250 ml extra bij. Vooral elk kwartier bijvullen is belangrijk, je lichaam kan het dan het makkelijkste verwerken, waardoor je het minste lichamelijke klachten krijgt. Vergeten te drinken en alles zo snel mogelijk bijvullen? Meer drinken als 1 liter per uur heeft geen zin, omdat je lichaam maar 1 liter per uur kan verwerken.

Als je vrij intensief aan het sporten bent verlies je meer vocht dan dat je bij kunt vullen. Een vrouw die een uur gaat hardlopen bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zal ongeveer 1400 ml vocht verliezen. Voor een man of bij warmere temperaturen is dit nog meer.

Vochttekort is al heel snel merkbaar:

 • Bij 1% dorst gevoel
 • 2% sterk dorstgevoel
 • 3% droge mond
 • 4% prestatievermogen neemt met 20-30% af – ontstaan van darmklachten
 • 5% hoofdpijn
 • 6% ademhaling onregelmatig
 • 7% buiten bewustzijn raken (dit zie je vaak bij duursporten gebeuren)

 

Tips om je vochtbalans zo goed mogelijk te hebben tijdens sport

 1. Zorg de dagen voor het sportevenement al dat je voldoende drinkt zodat je in elk geval al niet met een vochttekort begint
 2. Zorg dat je voldoende vocht bij je hebt of regel/kijk waar je kunt aanvullen
 3. Drink niet steeds kleine slokjes maar echt 150-250 ml in 1 keer per kwartier
 4. Begin meteen met vocht aanvullen (vooral als je wat langer sport of als het warm is)
 5. Neem eventueel een isotone drank voor een nog betere opnamen en om ook je koolhydraten en elektrolyten aan te vullen
 6. Drink het water niet te koud dit kan maag- darmklachten tijdens het sporten veroorzaken
 7. Drink de eerste 2 uur na het sporten ook nog voldoende water
 8. Maak van drinken een gewoonte bv voor elke maaltijd, elke keer als je na de wc gaat of gebruik je telefoon als wekker of installeer een waterapp

Pas jij deze tips al toe of ga je dit nu wel toepassen? Laat een reactie hieronder achter, dat vinden wij leuk!

Anoek Staphorst-Meijer (1983), woonachtig in Drenthe, geregistreerd partnerschap en moeder van een volwassen zoon. Passies crossfit, hardlopen, zwemmen, fitness, weightlifting, kortom veel sport. En ik houd van het leven dus ook van gezelligheid, uiteten, feestjes. Sinds 2012 heb ik CVS en fibromyalgie na een auto ongeluk en daardoor weet ik hoe belangrijk gezondheid en een goede balans in je leven is. Vandaar dat ik me heb laten omscholen tot gewichtsconsulent met specialisatie sportvoeding en supplementen en vitaliteitscoach io. en is mijn levensmotto: If you can dream it you can do it!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .