Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Deelnemen aan groepslessen is de manier om snel in shape te komen!

Ik ben al enkele jaren lid van de sportschool en probeer ook een aantal keer per week trouw te komen voor mijn workouts. Voorheen stelde ik mijn eigen fitness-schema’s samen zonder dat ik echt een doel had. Ja, mijn doel was om fit en slank te worden, maar verdiepte me helemaal niet in de functies van de apparaten en welke spiergroepen je daarmee traint. Ik vond het allang best als ik spierpijn had en het mij lukte om het gewicht steeds meer op te voeren.

Het laatste jaar voelde mijn eigen schema’s zo doelloos… Bij mijn sportschool kon ik mijn abonnement upgraden zodat ik ook gebruik kon maken van de verschillende groepslessen. De eerste keer naar een groepsles gaan vond ik heel spannend. Gewapend met een handdoek en een fles water ging ik de groepszaal in. Ik volgde HIIT (High Intensity Interval Training).Voor mijn gevoel waren de andere sporters , die ook meededen, al veel verder en wisten precies wat we moesten doen. En ik zag mezelf daar al stuntelend tussen staan en deed mijn uiterste best om de oefening goed uit te voeren én hetzelfde tempo aan te houden als de instructeur en de groep (zo’n spiegel aan de wand is echt heel confronterend op dat moment!). Laat dit nou voor mij als perfectionist nou een grote valkuil zijn! Ik was meer bezig met de ander dan met mijzelf. Ik baalde als ik door te weinig conditie net de oefening niet helemaal kon doen. Mijn hoofd zo rood als boei, trillende armen en benen en zweet op mijn hele lichaam. Aan het einde van de groepsles was ik blij dat ik weer naar huis kon, wist soms niet hoe ik mijn ene been voor de andere moest zetten. Maar wat ik voelde, was trots en voldoening! Trots want ik heb toch die stap genomen en heb het volgehouden tot het einde en de voldoening kwam doordat het voor mij als nuttig voelde. Hier zou ik echt gericht kunnen trainen!

Eigenlijk ben ik de groepslessen steeds meer gaan waarderen. Het is gezellig en fijn om met elkaar samen te sporten. Soms ken je de ander alleen maar van gezicht omdat je elke keer dezelfde groepsles volgt, maar dat doet er eigenlijk helemaal niet toe. Je komt daar allemaal met hetzelfde doel: een uur jezelf trainen, fitter, sterker en strakker worden. De muziek en de instructeur zorgen er vanzelf voor dat je gaat bewegen. En als je het allemaal zwaar hebt, dan is de instructeur je mentale coach die je motiveert om toch in beweging te blijven en niet op te geven.

Hoe vaker ik de groepsles deed, hoe meer ik eigenlijk concentreerde op de uitvoering van de oefeningen. Ik verlegde mijn focus van de ander naar mijzelf. Hoe doe ik die oefeningen? Welke houding is daarbij belangrijk? Hoe plaats ik mijn voeten? Hoe houd ik mijn handen, armen en schouders? Hoe span ik die spieren aan? Het gaat mij nu steeds minder om het zoveel mogelijk sets te doen, maar meer om de juiste uitvoering! Als de instructeur zegt dat we sneller moeten, dan kan ik nu al veel eerder denken: ‘Nee, nu nog niet! Moet eerst de oefening goed onder de knie krijgen’. En heus, je komt er wel! Zeker als je vaker naar die les gaat. En die pasjes, die ken ik inmiddels wel. Luisteren naar je eigen lichaam is heel belangrijk.

Bij een groepsles kan ik ook echt helemaal uit mijn hoofd komen. Ik ben een echte denker (introvert). In tegenstelling tot het samenstellen van mijn eigen sportschema’s, geeft een groepsles meer rust. Als ik zelf de apparaten een voor een langs ga, ben ik al snel bezig met welke oefeningen ik hierna moet doen. Samen met vriendinnen ben ik ook meer geneigd om de oefeningen af te raffelen en vooral lekker te kletsen. In een groepsles is de instructeur de persoon die bepaald wat we als groep moeten doen. Geen tijd om te kletsen, geen tijd om na te denken maar wel samen bezig zijn!

Ik doe soms nog wel eens wat losse oefeningen in de sportschool, maar combineer dit vaak met een groepsles. In de verschillends groepslessen werk je namelijk ook aan allerlei spiergroepen, cardio en kracht!

In volgende blogs vertel ik graag over de groepslessen die ik volg. Dit om meer bekendheid te geven aan deze groepslessen. Want ja, als je een rij mensen ziet staan voor een zaal die in het begin er nog fris eruit zien en gezellig staan te kletsen en na afloop bezweet en bijna stil de zaal uit ziet komen, dan vraag ik me toch af: ‘Wat hebben ze daar gedaan?’. Welke groepslessen volg jij of zou je graag willen volgen?

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .