` WORKOUT: Deze 7 verschillende soorten yoga kun je beoefenen - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Deze 7 verschillende soorten yoga kun je beoefenen

Zelf geef ik een aantal keer per jaar bootcamp-yoga met een collega. Eerst geef ik 45 minuten een bootcamptraining. En daarna neemt mijn collega het over en geeft zij 45 minuten een yogales. Ontspanning na inspanning!

Yoga associeer ik ook altijd met ontspanning en relaxen maar ik moet zeggen dat het altijd behoorlijk werken is. Om alle houdingen op de juiste manier uit te voeren, te blijven staan en dan ook nog op de juiste momenten in- en uit te ademen…..

Een stuk hardlopen is meer ontspannend voor mij! Ik merk dan pas hoe stijf ik eigenlijk ben. En dus zou vaker een les yoga volgen helemaal niet gek zijn. Maar tja welke soort yoga zou dan bij mij passen.

En dus dook ik in de soorten yogalessen. Ben me ervan bewust dat deze lijst alles behalve compleet is, maar na het lezen ken je de basis van de soorten yoga:

Hatha yoga

Bij deze vorm van yoga ligt de nadruk op het versterken en soepel maken van je lichaam. Maar ook zeker geschikt als je een stukje rust in jezelf wilt vinden. Je staat bij deze lessen wat langer in een houding; statische asana’s of te wel stilstaande oefeningen.  Hierdoor leer je je lichaam en je ademhaling te beheersen. Deze yogalessen zijn een prima basis en worden binnen de meeste yogastudio’s gegeven.

Yin yoga

Waar alles draait om rust, ontspanning en overgave. Alle houdingen voer je uit op de grond en deze houd je langere tijd vast, tussen de drie de vijf minuten. Je lichaam wordt niet sterker maar wel flexibeler. Het stimuleert niet de spieren maar het bindweefsel en de gewrichten. Blocks en dekentjes worden vaak tijdens deze lessen gebruikt voor de totale ontspanning.

Bikram yoga

Tijdens deze les voer je yoga uit in een verwarmde ruimte, meestal rond de veertig graden. Deze yogavorm werkt stress verlagend. En is ook zeer geschikt voor mensen met lichamelijke klachten zoals reuma, spierklachten maar ook geschikt bij depressies.

Door de warmte ga je flink zweten, en hierdoor raak je veel afvalstoffen kwijt. De warmte zorgt er ook voor dat deze les minder blessuregevoelig is en je krijgt soepele spieren. Wel is deze yoga door de hoge temperatuur meer intensief. Informeer vooraf goed welke kleding tijdens de les gedragen wordt en neem voldoende water mee!

Ashtanga yoga

Een actieve en pittige yogales, omdat het tempo hoog ligt. Je voert oefeningen uit die synchroon lopen met je ademhaling. De ademhaling stuurt eigenlijk de beweging. De houdingen hebben altijd een vaste volgorde, en lopend vloeiend in elkaar over. Dit zorgt ervoor dat je in een soort flow komt. Ook deze vorm van yoga wordt in de meeste yogastudio’s aangeboden.

Vinyasa yoga

Deze vorm van yoga is ook actief en lijkt op ashtanga. Het verschil is dat bij vinyasa geen vaste serie oefeningen wordt aangehouden. Dat maakt deze lessen wat meer afwisselend en uitdagend. Soms wordt deze vorm van yoga ook wel flow yoga of power yoga genoemd. Je verbeterd met deze vorm van yoga je conditie en je spiermassa. De oefeningen geven je energie. Deze yogales is dan ook meer gericht op het lichaam en minder op het geestelijke deel. Soms duren deze lessen ook wat korter dan bijvoorbeeld een les ashtanga yoga.

Nidra yoga

Deze yoga wordt liggend uitgevoerd, en is de meest rustige vorm. Het wordt ook wel de yoga van de slaap genoemd. Heel prettig als je last hebt van slaapproblemen, spanningen of angst. Het is de bedoeling dat je in een totale ontspanning komt.

Kundalini yoga

Tijdens deze yoga gaat het om de energie optimaal door je lichaam te laten stromen; door de verschillende energiepunten aan te spreken. Ademhaling en meditatie staat hierbij centraal. Je raakt je bewust van wat je doet en voelt. Deze vorm van yoga is meer gericht op het spirituele en wordt meestal niet aangeraden voor een beginner.

Zoveel soorten yoga en dus ook veel verschillende doelen die je met yoga kan bereiken. Denk hierbij aan stress verminderen, meer rust ervaren, leren mediteren, energie stromen voelen en gebruiken, leniger worden, sterker worden of juist meer een persoonlijke ontwikkeling.
Als jij met yoga zou beginnen welke les zou jou aanspreken? En wat zou je doel zijn?

Post a Comment