Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Fietsen over voormalige spoorlijnen in Belgie

Wie zin heeft in een actieve vakantie, niet te ver weg wil, maar toch de natuur en cultuur van een ander land wilt proeven, moet naar Wallonië! Dit Franstalige deel van België leent zich uitstekend voor een korte trip of langere vakantie en je kunt er bovendien heerlijk fietsen. Het bijzondere fietsroutenetwerk RAVeL omvat meer dan 1.300 km aan wegen die speciaal bedoeld zijn voor fietsers, wandelaars, skaters, ruiters en personen met beperkte mobiliteit. Doordat de fietspaden voornamelijk bestaan uit oude spoorlijnen en jaagpaden met maar weinig hoogte verschillen, zijn deze trajecten zowel voor geoefende als beginnende fietsers zeer geschikt.

Uiteenlopende trajecten

Het RAVeL-netwerk (dat staat voor Réseau Autonome de Voise Lentes) bestaat uit verschillende trajecten die samen een compleet beeld laten zien van de kastelen, dorpen, steden en natuur in Wallonië. Het bekendste traject is het Vennbahn-fietpad, een weg van bijna 125 km die van Aken in Duitsland via St. Vith in België naar Troisverges in Luxemburg leidt. De ‘Vennbahn’ is één van de langste routes op oude spoorbeddingen in Europa. Het laat een verschillend landschap zien van interessante steden, glooiende heuvels en oude burchten en ruïnes.

Mountainbike, E-bike of racefiets

Door de goed onderhouden wegen en het minimale stijgingspercentage is het RAVeL-netwerk uitermate geschikt voor toerfietsers of met de elektrische fiets. Langs de route zijn verschillende verhuurstations voor e-bikes te vinden. Ook met de racefiets is het heerlijk toeren over de kilometers lange, met elkaar verbonden fietspaden. De van oudsher wielersport liefhebbende regio geeft genoeg afwisseling in landschap en, wanneer gewenst, hoogtemeters. Want mocht je de kuiten pijn willen doen, dan kun je eenvoudig even van de RAVeL-route afwijken voor een zware beklimming. Mountainbikers kunnen ook hun hart ophalen in dit deel van België. Misschien dat het fietsnetwerk zelf wat uitdaging mist, de omliggende heuvels maken dat meer dan goed met 680 km lange spannende trails, berg op en af, door bossen en riviervalleien.

Speciale fietsarrangementen

Het is mogelijk om vanuit Maastricht een dagtocht te maken naar Luik en al fietsend of met de trein weer terug te keren. Maar net zo leuk is het om een fietsvakantie door het Waalse land te maken. Speciaal samengestelde arrangementen maken het mogelijk om van accommodatie naar accommodatie te fietsen. De arrangementen zijn vanaf 3 dagen te boeken en bevatten overnachtingen met ontbijt, diner en lunchpakketten. Extra bij te boeken zijn het bagagetransport en fietsverhuur. Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen fiets meenemen met het openbaar vervoer of de auto. Hiervoor is een geschikte fietsendrager natuurlijk wel een must. Kijk bijvoorbeeld op de website van Rameder voor een drager die bij jouw auto past.

Meer groene wegen in Europa

Fietstrajecten zoals het RAVeL-netwerk in België zijn ook op andere plekken in Europa te ontdekken. Houd je het graag dicht bij huis, dan kun je bijvoorbeeld in Nederland de knooppunten volgen die routes door het hele land aangeven en met elkaar verbinden. En in Duitsland kun je bijvoorbeeld fietsen over de Berliner Mauerweg. Deze 165 km lange route voert je over een fietspad waar de Berlijnse muur heeft gestaan. Het oostelijke deel van de route loopt dwars door de stad, terwijl het westelijke stuk je meeneemt door het groene en waterrijke achterland van Berlijn.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .