Member login

Username
Password

» Lost your Password?Hoe Yoga kan helpen om je gezondheid te verbeteren?

WORKOUT: Hoe Yoga kan helpen om je gezondheid te verbeteren?

Iedereen heeft zijn eigen redenen om Yoga te beoefenen. De een doet het voor meer flexibiliteit, de ander voor innerlijke rust en weer een ander voor het versterken van het lichaam. Bijna alle redenen komen op hetzelfde neer. We willen gezonder worden en ons gezonder voelen. Hoe kan Yoga helpen om je gezondheid te verbeteren? In dit blog gaan we daar dieper op in.

Je gezond voelen

De definitie van gezondheid is veranderd. Eerst betekende het een staat van compleet welbevinden, zonder fysieke of emotionele kwalen. Tegenwoordig draait het bij gezondheid om het functioneren, veerkrachtigheid en het zelf hebben van de regie over je leven en over wat je met je meedraagt, fysiek of emotioneel. Steeds meer doktoren en artsen geven mensen het advies om Yoga te gaan doen. Dit is positief voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale gezondheid.

Yoga voor fysieke gezondheid

Waarschijnlijk een van de bekendste voordelen, is het stretchen van je spieren tijdens een Yoga les. Door het regelmatig stretchen van je spieren word je én flexibeler én je lichaam wordt beweeglijker omdat je zo ruimte creëert! Daarnaast verkleint het ook de kans op blessures. In een Yoga les is er veel aandacht voor je houding en welke kleine aanpassingen je daarvoor kunt maken. Dit oefen je tijdens de Yoga les en je zult merken dat je dit op den duur meeneemt in je dagelijkse leven.

De ademhaling is ook erg belangrijk in de Yoga. In de lessen zul je diep leren adem halen. Dit helpt je bij de houdingen en het verdiepen hiervan. Maar een diepe ademhaling heeft ook een groot positief effect op je lichaam en geest. Een diepe ademhaling helpt je om het CO2 gehalte in je bloed te verlagen, zodat je veel zuurstof tot je kunt nemen. Je zult je hierdoor energieker voelen. Yoga en de vele ontspanningsoefeningen helpen ook om je bloeddruk te verlagen. Tegenwoordig hebben veel mensen last van een hoge bloeddruk. Dit kan door stress komen, maar ook door bijvoorbeeld het voedingspatroon. Een diepe ademhaling kan dit verlagen.

Yoga voor mentale gezondheid

Soms is onze slaap ook ver te zoeken. We maken lange dagen, staan vroeg op en zijn dan tot laat in de avond nog met van alles en nog wat bezig. Met behulp van Yoga kun je je zintuigen en gedachten tot rust brengen. Misschien herken je namelijk wel, dat je soms niet kunt slapen omdat er zo ontzettend veel gedachtes door je heen gaan. Je kunt je door Yoga beter kalmeren en dingen loslaten, zo kun je makkelijker en dieper slapen.

Yoga kan je ook helpen met het verwerken van bepaalde emoties. We stoppen nare ervaringen gauw weg en proberen er niet meer aan te denken. Maar toch blijft dit opgeslagen in je lichaam. De spanning komt ergens te zitten en hierdoor kunnen er blokkades ontstaan. Doordat je lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, kun je tijdens het beoefenen van Yoga soms oude emoties of oud zeer tegen komen. Tijdens een Yoga les krijg je dan de ruimte om het te voelen, zodat je het kunt verwerken.

Yoga en de diepe ademhaling tijdens de les zorgen er ook voor dat je je zenuwstelsel tot rust kunt brengen. In de drukke maatschappij van tegenwoordig zijn we meer gestresst dan ooit. Soms zelfs zo gestresst, dat je zenuwstelsel niet meer tot rust kan komen. Je zenuwstelsel kan dan niet meer zo goed overgaan naar ontspanning en blijft hard werken. Diep en langzaam ademhalen kan je zenuwstelsel tot rust brengen en de Yoga houdingen brengen ook je lichaam en zenuwstelsel tot rust. Hierdoor zul je je na de Yoga les ontspannen en rustig voelen. Wanneer je regelmatig Yoga beoefent, zul je merk dat je zenuwstelsel steeds makkelijker en sneller kan ontspannen.

Mocht je niet met Yoga begonnen zijn, dan hoop ik dat dit blog je motiveert om een keer een eerste les te volgen!

Mocht je al wel begonnen zijn met Yoga, dan hoop ik dat nu nóg beter begrijpt waarom Yoga zo fijn is!

Namaste,

Happy With Yoga

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .