` WORKOUT: Waarom bewegen en sporten niet hetzelfde is - Boost your Health

Member login

[wlm_loginform]

WORKOUT: Waarom bewegen en sporten niet hetzelfde is

We weten allemaal dat bewegen goed voor je is en dat je minimaal 30 minuten per dag flink zou moeten bewegen. Maar sporten is toch iets anders dan bewegen en ik vertel je waarom en wat de verschillen precies zijn. Lees je mee?

Ontspanning vs Inspanning

Wandelen, schoonmaken, boodschappen doen, je kids met de fiets naar school brengen, we bewegen allemaal aardig wat. Tenminste de meeste van ons. Maar ontspanning is anders dan de hele dag achter je kids aanrennen. Wandelen werkt daarom heel goed om je hoofd leeg te maken en die ontspanning te krijgen. Maar als je dit eenmaal gewend bent krijg je je lichaam hier niet mee in shape, overigens wel in een heel goede conditie en dat is zeker wat waard!

Kom van de bank af en geef je lichaam een kickstart!

Als je je lichaam af en toe flink wakker schud door een zware krachttraining, een HIT sessie of een sportles die je normaal niet veel doet, dan worden je spieren en je (oude) vet flink aan het werk gezet om de verbranding aan te wakkeren en zo meer in shape te komen. Dit leidt tot het verliezen van centimeters en uiteindelijk ook flink wat kilo’s en dat is fijn als je graag wilt afvallen.

Verandering van spijs maakt je lichaam nog fitter

Het is goed om met regelmaat te sporten of te bewegen of beide, maar steeds dezelfde wandeling of dezelfde yogales maakt je wel gezonder, maar soms is het goed om je schema even flink omver te gooien. Ga eens een les boksen doen, kies voor een bootcamp in de buitenlucht of ga aan de slag met krachttraining. Die verandering zorgt er weer voor dat je andere spiergroepen gebruikt en je lichaam wakker wordt geschud en weer strakker wordt door andere beweging. Het is dus goed om af en toe eens af te wisselen, zodat je lichaam niet gewend raakt aan de beweging die je al deed maar strakker wordt van de beweging die het niet krijgt door middel van nieuwe sportlessen en het wakker maken van sportgroepen die je niet vaak gebruikt.

Ben je aan het afvallen en zit je op een plateau? Dan doe je het precies zo!

Vaak kom je op een plateau omdat je lichaam gewend is geraakt aan je regelmatige voedingspatroon en bewegingspatroon. Het helpt dan om dit tijdelijk aan te passen om zo het plateau te verlaten en weer naar beneden te zakken in gewicht. Soms moet je wat extra eten (gezond) en wat zwaardere training toepassen of even een dag minder trainen. Kijk wat voor jou werkt, maar als je iets aanpast gaat het vaak vanzelf weer een stuk beter. Geef vooral nooit op, je bent zo goed bezig!

Workout for fun!

Het belangrijkste bij beweging en sport is dat je het echt leuk vindt. Kies daarom iets wat je echt leuk vindt en langer vol houd. Zorg ook voor afwisseling, zo blijft het leuk en kun je altijd weer kiezen voor wat je eerder al gedaan hebt als je het minder leuk vond. Kies voor een trainingsmaatje als je extra motivatie nodig hebt om te gaan, maar ga er dan samen voor en als er 1 niet kan, ga dan gewoon zelf wel. You can do it!

Wat doe jij voor sport? En wissel je weleens af?

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Comments: 2

 • reply

  Dominique

  29 november 2018

  Het sporten is leuk maar niet als je zoals ik een Nah heb (oftewel niet aangeboren hersenletsel).
  Daardoor is het voor mij niet meer mogelijk om in een gewone sportschool te sporten. Te veel herrie en prikkels.
  Ik heb daarom de oefeningen die ik van de fysio uit heliomare heb mee gekregen en van m’n eigen fysio.
  Bv trap paar keer per dag op en af. De traptrede als stepplank gebruiken en dumbbells om m’n armspieren en schouders /nekspieren te trainen.
  En daarnaast wandelen en dat verschilt per keer hoe ver ik kan.
  Maar ondanks dat ik niet goed kan sporten ben ik in 2,5 jaar 25 kilo afgevallen en daar ben ik best wel trots op. En dat is mede door m’n voeding te veranderen.

Post a Comment