Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Waarom je een Tabata training aan je workout moet toevoegen!

Dat korte intervaltrainingen werken is eigenlijk geen verrassing meer. Ook het onderzoek van de American Council on Exercise wijst uit dat intervaltrainingen een van de beste workouts zijn. Eén specifiek speerpunt uit dat onderzoek is dat ook de Tabata training een super effectieve manier is om je conditie te verbeteren.

Voor degene die het nog niet kennen; Tabata is een training uit de jaren ’90 waarbij intensieve cardio wordt afgewisseld met pauze van tien seconden. Iedere Tabata bestaat uit vier tot acht herhalingen. Als je het zo leest, lijkt het niet al te intensief, maar volgens de experts moet je zo’n training zeker niet onderschatten. ‘Als je in vorm bent en doorgaans weinig tijd hebt, dan is Tabata een ideale trainingsvorm om fit te blijven,’ concludeert bewegingswetenschapper John Porcari: ‘maar het is een zware workout waaraan je je beter niet kunt beginnen voordat je er fysiek klaar voor bent’.

De originele Tabata trainingen werden uitgevoerd op de crosstrainer, maar tegenwoordig worden de oefeningen aangepast op de sporter. Zo kan een Tabata training bestaan uit 20 sec planken met 10 sec rust, maar ook uit Jumping Jacks met tien seconden rust. Het belangrijkste is dat je de trainingsintensiteit aanpast op jouw niveau en vooral naar je lichaam blijft luisteren. Op die manier maak je je lichaam sterker en voorkom je blessures.

Ook is het belangrijk dat je niet ‘koud’ aan de training begint. Het beste is om een paar kilometer in te lopen of 20 minuten te gaan fietsen, zodat je lekker opgewarmd bent en je spieren warm zijn. Ben je warm genoeg voor een paar series krachttraining? Dan ben je ook klaar voor de Tabata!

Ben je benieuwd geworden en wil je wel een Tabata training volgen? De meeste crossfitboxen gebruiken de Tabata als onderdeel van de training, maar ook thuis zijn er voldoende mogelijkheden om een Tabata te doen. Zo heb je in de appstore twee handige apps die de training ondersteunen; de Tabata Timer (€ 0,89 ) en de Tabata Stopwatch (gratis). Heb je toch nog wat meer inspiratie nodig? Zoek dan eens op Youtube naar voorbeelden. Plezier gegarandeerd en je hebt meteen wat mooie ideeën voor muziek tijdens je training.

Tabataaaaaa!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .