` WORKOUT: Wat is Stoelyoga? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Wat is Stoelyoga?

Ik ben Paula Jap Tjong van Stoelyoga Nederland & Vlaanderen en geef je graag antwoord op de vraag: Wat is Stoelyoga? Kort gezegd is Stoelyoga de meest laagdrempelige vorm van yoga, met geweldige resultaten. Het is laagdrempelig omdat het altijd en overal kan waar een stoel in de buurt is. Je hoeft je er niet voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. De oefeningen worden in een rustig tempo op en rond de stoel uitgevoerd. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen. Credits hoofdfoto: Harold Pereira

Hoe en waar is Stoelyoga ontstaan?

Stoelyoga is organisch ontstaan doordat yogadocenten er een stoel bij pakten voor leerlingen voor wie de houdingen op de mat te zwaar of te moeilijk werden. Het was begin jaren ‘70 dat de Duitse yogadocente Erika Hammerström startte met het geven van volledige Stoelyoga lessen. Zij vertaalde niet alleen bestaande yogahoudingen naar de stoel maar ontwikkelde zelf ook nieuwe houdingen geïnspireerd op de Hatha yoga. Je zou kunnen zeggen dat Erika de bedenker is van Stoelyoga.

Mooie ontwikkelingen

Zelf ben ik in 2011 in aanraking gekomen met Stoelyoga en ben ik naar New York geweest voor een teacher training bij Stoelyoga ‘goeroe’ Laksmi Voelker. In Amerika is Stoelyoga groot, hier in Nederland staat het nog redelijk in de kinderschoenen. Met de oprichting van het platform Stoelyoga Nederland & Vlaanderen hoop ik hier verandering in te brengen. Inmiddels telt Nederland ruim 10.000 Stoelyoga beoefenaren en 675 docenten dus het gaat de goede kant op!

Credits foto: Harold Pereira

Hoe ziet een Stoelyogales eruit?

Een stoelyogales bestaat meestal uit:

 • ontspanning- en ademhalingsoefeningen
 • rek- en strekoefeningen
 • versterkende oefeningen
 • lichaamshoudingen
 • concentratietechnieken
 • meditatie

Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, de lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren bij regelmatige beoefening!

Stoelyoga kent veel voordelen:

 • Goed voor lichaam en geest
 • Je spieren en gewrichten worden soepeler
 • Je doorbloeding verbeterd
 • Je leert spanning los laten en je concentratie verbeteren
 • Je wordt steeds bewuster van je lichaam
 • Signalen als stress en vermoeidheid leer je eerder herkennen
 • Toegankelijk voor iedereen

Credits foto: Harold Pereira

Stoelyoga niet alleen voor ouderen

Bij stoelyoga denken veel mensen dat het alleen voor ouderen is. Deze gedachte verdwijnt zodra je het een keer ervaren hebt. Bij bedrijven worden vergaderruimtes omgedoopt tot stilteruimtes en krijgen werknemers 20 minuten yoga in de lunchpauze voor nieuwe energie en focus. In de klas wordt stoelyoga ingezet voor een rustmoment. Stoelyoga is echt voor iedereen en voor ouderen en fysiek beperkte mensen een geweldige uitkomst om de voordelen van yoga te ervaren. Beweging levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van lichamelijke en geestelijke fitheid. Stoelyoga is een fijne en veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren. 

Prachtige programma’s

In samenwerking met professionals uit de zorg zijn er prachtige programma’s ontwikkeld voor rolstoel gebruikers, mensen met dementie, artrose, reuma, hersenletsel, hartproblemen en fibromyalgie. Zowel patiënten als artsen erkennen de positieve effecten van één uur Stoelyoga per week! 

Genoeg vertelt. Tijd om aan de slag te gaan. Doe je mee?

Je vind hier een mooie serie om thuis of op je werk even te bewegen en te ontspannen. Wil je liever met anderen Stoelyoga ervaren? Kijk hier voor een Stoelyogales bij jou in de buurt of leer alles over Stoelyoga met onze 10-weekse online training: Blijf fysiek & mentaal fit met Stoelyoga!

Paula Jap Tjong
Ochtendmens | Natuurliefhebber | Techno House Fan | Oprichter Stoelyoga Nederland & Vlaanderen

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment