` WORKOUT: Wist je dit al over spieren? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?WORKOUT: Wist je dit al over spieren?

Na 9 dagen voornamelijk doorgebracht te hebben in mijn bed doordat ik ziek was, waren naar mijn gevoel mijn spieren flink “verpapt”. Toen ik eenmaal weer op de been was en kleine rondjes rond mijn flat ging lopen had ik ook gewoon spierpijn! Hoe dan? Ik had toch best wel een behoorlijk goede conditie en lopen deed ik dagelijks. Raak je je spiermassa zo snel kwijt? In dit artikel deel ik een aantal leuke weetjes over spieren met jullie, lees je mee?

  • Het kleinste spiertje in heel je lichaam zit in je oor. Dit is de stapedius en zorgt ervoor dat je oor wordt beschermt tegen hele harde herrie.

 

  • De grootste spier zit in je billen ( Ik heb daar vast een XL spier zitten). Dit is de gluteus maximus en is de grootste van de drie spieren die in je billen achterwerk zitten.

 

  • Een grappig weetje is dat als het om spieren gaat duwen, eigenlijk trekken is. Spieren kunnen namelijk een lichaamsdeel alleen door te trekken in beweging zetten. Stel, iemand duwt je omver, dan trekken er ergens anders in je lichaam spieren samen.

 

  • De meest actieve spier van je lichaam, zijn de spieren in je oog. Wetenschappers schatten in dat je oogspieren ongeveer 100.000 keer per dag bewegen. Deze beweging vinden het meest plaatst als je slaapt. Dit kun je ook “zien”. Let maar eens op degene die naast je ligt. Als ze slapen zul je zien dat het ooglid steeds trilt / heen en weer gaat.

 

  • In totaal hebben wij 639 spieren in ons lichaam. Dit is ongeveer 40% van ons lichaamsgewicht. Hierdoor kan het zijn dat als je veel sport (en dus spieren opbouwt), in gewicht kunt aankomen, terwijl je er wel slanker gaat uitzien.

 

  • En dan even over spierpijn. Iedereen kent de uitdrukking wel “ik heb spierpijn op plekken waar ik helemaal niet wist dat ik spieren had”. Spierpijn ontstaat bij spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Dat ik na 9 dagen in bed liggen dus spierpijn had in mijn billen en benen na een wandeling is dus heel normaal. Maar het kan natuurlijk ook meer oorzaken hebben. Overbelasting veroorzaakt ook spierpijn. Je moet dus altijd goed bij jezelf nagaan waardoor je de spierpijn hebt die je voelt.

 

  • En dan als laatste, mijn meest getrainde spier van mijn hele lichaam, de kaakspier. De kaakspier kan het meeste gewicht trekken. Het zijn de korte masseters die zorgen voor een sterke bijt. Je kunt de spieren rond de kaak ook trainen (en dit is niet door te eten), als je dit doet dan zul je bijvoorbeeld een strakkere kaaklijn krijgen.

 

  • Wist je dat spieren groeien in je slaap? Als het vele sporten gaat werken als je lekker je bed in kruipt. Zodra je in een diepe slaap komt, ontspannen je spieren en wordt de bloedtoevoer naar je spieren verhoogd. De hormonen die spierontwikkeling van brandstof voorzien komen vrij en uiteindelijk zal spierweefsel groeien en herstellen.

 

  • Als je geen zin meer hebt om te sporten, of hier geen tijd voor hebben, zul je ongeveer de helft van je spiermassa kwijtraken. Het duurt namelijk 2 x zo lang om spiermassa te verliezen dan spiermassa op te bouwen. Uit studie is gebleken dat wanneer je begint met sporten, je 47 % meer kracht opbouwt in de 1e twee maanden van de training. Doe je de twee maanden daarna niets dan verlies je slechts 23 % van je opgebouwde kracht.
Wat voor leuke weetjes heb jij over spieren? Deel ze hieronder met ons in de reacties.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .